Het verhaal achter de beroemdste schilderijen van de wereld – Charlie Ayres

In Het verhaal achter de beroemdste schilderijen van de wereld van Charlie Ayres ontdek je de geschiedenis van de kunst aan de hand van bekende schilderijen.

Het is een zoele lentedag als Jan van Eyck het huis van Giovanni di Nicolao Arnolfini in het Vlaamse Brugge binnenkomt. Een bediende brengt hem naar boven en vraagt hem te wachten in de ontvangstkamer. De luiken zijn open en hij kan de kersenbloesem ruiken. Voorzichtig legt hij het pakje dat hij heeft meegenomen op het houten kastje bij het raam. Op dat moment komt
Arnolfini binnen. Hij is een slanke man met een bleke
huid, een doordringende blik en een lange neus. Van
Eyck ziet dat zijn oren plat langs zijn hoofd liggen. Arnolfini
komt van buiten en zet zijn zwarte strohoed af
en trekt zijn schoenen uit terwijl hij goedendag zegt…

Het verhaal achter de beroemdste schilderijen van de wereld trekt de lezer direct de tijd in van de kunstenaars in kwestie. We gaan met Jan van Eyck het huis van de Arnolfini’s binnen waar hij de opdracht krijgt voor het Portret van Giovanni Arnolfini en zijn vrouw.

We raken met Leonardo da Vinci gefascineerd door Lisa del Giocondo en gaan met Renoir aan de slag met het schilderij dat zijn topwerk voor de eerste impressionistische tentoonstelling moet worden.

Door de wereld van de kunstenaars binnen te gaan, wordt ons op een ongeëvenaarde manier een blik geboden op de onderwerpen van de kunstwerken, de technieken en de keuzes die werden gemaakt.

We leren twintig topwerken kennen alsof we ze zelf hebben gemaakt: van Millais’ Ophelia tot Kinderspelen van Bruegel en van Botticelli’s La Primavera tot Zondagmiddag op het eiland La Grande Jattevan Seurat.

De extra kaders laten ons beter kijken, geven bijzondere feitjes, vergelijken het werk met tijdgenoten en verwijzen ons door naar websites waarop nog meer te zien is. Een boek om van te smullen, dat kijken naar kunst nog bijzonderder maakt.

Titel: Het verhaal achter de beroemdste schilderijen van de wereld
Auteur: Charlie Ayres
Uitgeverij: Lemniscaat
ISBN: 9789047709039
Voor kinderen vanaf 11 jaar.

Lees ook:De koopmansbruid
Lees ook:kik is op mik – Sietske Mol
Lees ook:Denk en doe als een kunstenaar – Claudia Boldt
Lees ook:Achter de schermen bij het NOS Jeugdjournaal – Jan Paul Schutten
Lees ook:Eén minuut eerlijkheid

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>