Bomber – Paul Dowswell

Je bent 16 en je zit als schutter in een Boeing B-17 op weg naar Duitsland. De bommen gaan los… Het is oorlog! Bomber van Paul Dowswell is een historische roman die zich afspeelt in de Tweede Wereldoorlog.

Harry Friedman heeft gelogen over zijn leeftijd om toegelaten te worden in de Amerikaanse Luchtmacht. Nu vliegt hij als schutter in de Maisy May, een van de vele Boeings B-17 Flying Fortress die vanuit Norfolk, Engeland, naar Duitsland vliegen om daar met precisie hun zware lading bommen te lossen. Pas na 25 vluchten mag Harry weer naar huis.

Maar dat een bommenwerper ongeschonden 25 vluchten doorstaat is nog maar één keer gebeurd! De Duitse Luftwaffe heeft als taak om het Duitse grondgebied ten koste van alles te verdedigen. De formatie B-17’s krijgt het zwaar te verduren en vele toestellen worden neergehaald. Harry is bang dat hij zijn zeventiende verjaardag niet zal halen.

Harry Friedman heeft nog geen half uur Engelse grond onder zijn voeten wanneer de Bomb Group waarmee hij zal gaan vliegen terugkeert op haar thuisbasis in Kirkstead. Het is op dat moment dat echt tot hem doordringt dat zijn beslissing om vrijwillig te tekenen bij de luchtmacht weleens zijn dood zou kunnen zijn.

De Boeing B-17 Flying Fortress (vliegend fort) was een zware, 4-motorige Amerikaanse bommenwerper die speciaal was ontworpen voor de lange afstand. Dit vliegtuig kon 3200 km vliegen zonder bij te tanken.

De bemanning bestond uit 9 man, onder wie 2 piloten, een bommenrichter, een navigator en radio operator, een boordwerktuigbouwkundige en diverse schutters: de buikschutter, de frontschutter, de rugschutter en de bak- en stuurboordschutters. Tijdens een formatievlucht in 1943 kwamen van de 291 toestellen maar 33 veilig thuis. De rest werd neergehaald of zwaar beschadigd en gedwongen tot een noodlanding op land of in zee.

Paul Dowswell wordt internationaal geprezen om de manier waarop hij in staat is te schrijven over bekende historische gebeurtenissen vanuit een ongebruikelijk gezichtspunt. Net als zijn bestseller Ausländer speelt Bomber zich af in de Tweede Wereldoorlog.

Titel: Bomber
Auteur: Paul Dowswell
Uitgeverij: Callenbach
ISBN: 9789026621093
Voor Young Adults.

Lees ook:11 november – Paul Dowswell
Lees ook:Sector 20 – Paul Dowswell
Lees ook:Charlie en Eddie – Paul Dowswell
Lees ook:Ausländer – Paul Dowswell
Lees ook:Daniel Radcliffe steunt homo-project

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>