Een Verre Reis, de allereerste Toon Tellegen app

Een Verre Reis AppIn het YipYip Lab is onlangs de allereerste Toon Tellegen app geboren met als titel ‘Een Verre Reis’. Dit is een interactief beeldverhaal. “Melancholisch, opbeurend, liefdevol, zorgzaam: die gevoelens willen we overbrengen met de app.”

In Een Verre Reis volgen we de olifant die naar de woestijn vertrekt. Het is een app vol met handgetekende illustraties, levendige animaties en een originele soundtrack, waardoor een meeslepend beeldverhaal is ontstaan.

Toon Tellegen schrijft dierenverhalen en geeft zijn dieren menselijke trekjes. Gwen Stok, initiatiefnemer en illustrator van de app, geeft dit in de app weer door middel van mensfiguren met dierenmaskers. Omdat de dieren uit de verhalen je aan het denken zetten of je troosten, heeft Gwen warme en zachte kleuren gebruikt om het veilige en aangename gevoel te versterken.

YipYip heeft al meerdere projecten gedaan in het verleden die gekoppeld zijn aan bestaande boeken, zoals Kwijt Weg Foetsie, Fabians Feest en Jip en Janneke. Hierdoor weet het dus wat de meerwaarde kan zijn van zo’n app. Paul Bierhaus, de art director van de app, legt dit uit: “De dieren van Toon Tellegen krijgen een gezicht, ze bewegen door een fantasievol decor, er klinkt meeslepende muziek én de lezer heeft eigen bewegingsruimte om met de karakters om te gaan. De verschillende vormen van interactie zijn heel belangrijk bij dit verhaal, dat maakt het spannend en levendig.”
Een Verre Reis Illustratie

Maar Gwen benadrukt gelukkig wel het volgende: “Ieder woord blijft exact zoals Toon Tellegen het heeft geschreven. Daar willen we geen letter aan veranderen.” Er is dan ook twee jaar intensief aan het bijzondere project gewerkt met steun van het Letterenfonds. “Het illustratieve karakter maakt het onderscheid,” aldus Paul. “Ik vind dat het eindresultaat ‘echt’ moet aanvoelen: papier is natuurlijk intiemer dan het glas van een iPad. We willen het warme en vriendelijke gevoel van papier zo dicht mogelijk benaderen.”

Daarnaast bevat de app ook nog een originele soundtrack. Deze werd verzorgd door de Rotterdamse muzikanten Rikke Korswagen en Elma Plaisier. Het is authentieke muziek, gemaakt met echte instrumenten en zelf opgenomen soundscapes. “Wij hebben spelenderwijs verschillende akoestische en digitale instrumenten ingezet om een gelaagde sfeer bij dit verhaal van Toon neer te zetten. Het is ergens licht, maar toch ook donker,” aldus de muzikanten.

Maar het leukste van dit alles is natuurlijk dat de app wordt voorgelezen door niemand minder dan de beroemde schrijver Toon Tellegen zelf! Hij gaf overigens ook tips aan de makers van de app. Gwen: “We hadden de eekhoorn een trappetje gegeven om de boomhut te bereiken, maar dat was volgens Toon niet nodig. Die hebben we er toen uitgehaald.”

Fans van Toon Tellegen, maar ook liefhebbers van prentenboeken en dierenverhalen zullen de app prachtig vinden. Het is geschikt voor kinderen vanaf zes jaar en voert ze mee naar een bijzondere wereld die juist ook heel herkenbaar voor ze zal zijn. Bovendien laat YipYip geen advertenties van derden of aankopen in de app toe, zodat kinderen veilig de app kunnen gebruiken.

De app is verkrijgbaar voor iOS en Android. De Engelse vertaling volgt nog.

Lees ook:Op een ochtend vroeg in de zomer – Toon Tellegen
Lees ook:Het Gouden Boek van Toon Tellegen
Lees ook:De tuin van de walvis – Toon Tellegen
Lees ook:Wat dansen we heerlijk – Toon Tellegen
Lees ook:Is er dan niemand boos? – Toon Tellegen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>