Een aap op de wc – Joukje Akveld

75 jaar na het bombardement op Rotterdam: het waargebeurde verhaal van de dierentuin. Een aap op de wc van Joukje Akveld is een schitterend lees- en kijkboek met een hoofdrol voor dieren.

De dierentuin ging verhuizen. In de zomer van 1940 zouden de dieren in een feestelijke stoet van de oude plek in het centrum naar de nieuwe aan de rand van de stad trekken.

Het liep anders. Op 10 mei vielen de Duitsers Nederland binnen. Bij het bombardement op Rotterdam denken we aan de Rotterdammers, maar wat gebeurde er met de dieren? Er kwamen namelijk ook bommen op de dierentuin terecht en de binnenstad vloog in brand. Dieren stierven of moesten worden afgeschoten wegens ontsnappingsgevaar. Andere liepen los rond in de stad.

Zebra’s graasden op de Diergaardesingel en in de singel zwommen zeeleeuwen. Van de zorgvuldig geplande verhuizing kwam niets terecht. De dieren moesten zo snel mogelijk worden overgebracht naar de nieuwe dierentuin.

Toch waren de oorlogsjaren ook een periode van veerkracht en hoop. In de Blijdorp-polder was een moderne dierentuin gebouwd, aangepast aan de behoeften van de dieren. Door natuurlijke aanwas was de dierencollectie bij de bevrijding twee keer zo groot als na de verhuizing.

Toen de bommen op de dierentuin vielen was de directeur thuis in zijn huis aan de Westerkade. Maar toen hij hoorde wat er gebeurd was, haastte hij zich naar de dierentuin. Hij zag de kapotte hokken en de dode dieren. Hij zag een hert dat over het pad sprong en in de bosjes verdween. Hij zag de zwaar beschadigde roofdierengalerij.

Het was een wonder dat de roofdieren nog leefden, had een van de oppassers gezegd. Ze hadden het plafond op hun kop gekregen. Tussen de brokstukken liepen ze nerveus rond. Die oppasser zei ook: ‘Alle roofdieren zijn binnen, maar de schade is veel groter dan na die beschieting tijdens de eerste oorlogsnacht. We weten niet of de dieren nog veilig zijn.’

Wat de oppasser eigenlijk bedoelde was: we weten niet of de mensen nog veilig zijn. Als de roofdieren konden ontsnappen, waren ook de mensen in gevaar. Niet alleen de oppassers en de Nederlandse militairen in de dierentuin, maar alle mensen in de stad.

Dat zei de oppasser helemaal niet. Het was ook niet nodig, de directeur had het zo ook wel begrepen. En hij begreep nog iets: hij moest een beslissing nemen. De moeilijkste beslissing uit zijn carrière als dierentuindirecteur.

In 2015 is het 75 jaar geleden dat Rotterdam werd gebombardeerd. In Een aap op de wc – een dierentuin in oorlogstijd vertelt Joukje Akveld het verhaal van de dieren en brengt de oorlog voor kinderen op een nieuwe manier dichterbij.

De illustraties zijn van Martijn van der Linden, die zijn opleiding volgde in Rotterdam en het tekenen van dieren oefende in Diergaarde Blijdorp.

Titel: Een aap op de wc
Auteur: Joukje Akveld
Uitgeverij: Hoogland & Van Klaveren
ISBN: 9789089671776
Voor alle leeftijden.

Lees ook:Mijn kleine safari – Joukje Akveld
Lees ook:Van wie is die auto? – Joukje Akveld
Lees ook:Leespluim september 2015: Van wie is die hoed? – Joukje Akveld
Lees ook:Wij waren hier eerst – Joukje Akveld
Lees ook:Van wie is die staart? – Joukje Akveld

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>