Poëzieweek: Opa’s hemelvaart – Rik Dereeper

Het is deze week Poëzieweek en daarom wordt er hier iedere dag extra aandacht besteed aan kinderpoëzie. Vandaag gaan we kijken naar het gedicht Opa’s hemelvaart van de Vlaamse dichter Rik Dereeper. Rik Dereeper schrijft jeugdpoëzie met thema’s als verliefdheid, vriendschap en afscheid.

Hij schrijft eigenzinnig, maar weet telkens de juiste snaar te raken. Hij verwijst ook constant naar de leefwereld van jongeren in zijn gedichten. Ritme, kwatrijn en rijm staan centraal, net zoals in zijn poëzie voor volwassenen. De Nederlandse schrijver Ted van Lieshout is onder de indruk van het werk van Dereeper en heeft dan ook al enkele malen een gedicht van hem geselecteerd voor een dichtbundel.

Het gedicht Opa’s hemelvaart beschrijft afscheid op een mooie en indrukwekkende manier. Opa is heengegaan, want zijn missie op aarde is volbracht. Opa’s dood wordt dan ook vergeleken met het opstijgen van een raket: “hij snelt uit mijn gezicht”.

Aan het einde van het gedicht worden de letters steeds kleiner; dit staat voor het verdwijnen van opa’s sterrenschip. Ook houdt het gedicht abrupt op, namelijk zomaar middenin het woord verdwijnt. “Een vliegend stipje licht dat traag verkleint, opnieuw uit beeld verdw,” is de laatste strofe van het gedicht.

Motoren gaan. Zijn missie is volbracht.
Vanuit de tuin een stofwolk en geluid
dat heel het huis doet daveren. Ik tracht
te kijken door de kleine zolderruit.

Lees het tweede en derde gedeelte van het gedicht op de site van Rik Dereeper. De bundel Er zit een feest in mij! is het vijfde en laatste deel in de serie van Querido’s Poëziespektakel. Het is een boek met gedichten van 85 verschillende dichters en 25 illustratoren. Hierin staat ook een gedicht van Rik Dereeper, evenals in deel 4 van de serie.

Titel: Er zit een feest in mij!
Auteur: Ted van Lieshout
Uitgeverij: Querido Kinderboek
ISBN: 9789045113692
Voor kinderen van 4 tot 12 jaar.

Lees ook:Jouw gedicht in een dichtbundel? Doe mee met de Kinderen & Poëzie dichtwedstrijd
Lees ook:Poëzieweek: Voor het slapen – Margreet Schouwenaar
Lees ook:Rond vierkant vierkant rond – Ted van Lieshout
Lees ook:Winnaar eerste Gouden Poëziemedaille: Edward van de Vendel
Lees ook:Poëzieweek: Nederlandse kinderpoëzie – Gerrit Komrij

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Poëzieweek: Opa’s hemelvaart – Rik Dereeper

 1. Rik Dereeper

  Bedankt Marleen, voor de mooie bespreking.

    /   Reply  / 
  1. Marleen Struik Auteur

   Graag gedaan!

     /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>