Er zijn zoveel goede, spannende en leuke gedichten voor kinderen!

De Poëzieweek is weer voorbij. Maar niet voor Diet Groothuis. Voor haar is het eigenlijk elke week Poëzieweek. Heeft zij even geluk. Ze heeft een enorme passie voor Poëzie voor de jeugd, ze verzamelt gedichten, ze dicht zelf ook en ze deelt al dat moois met ons via haar weblog. Ik sprak haar over plannen maar geen tijd, onkruid in huis en over grappige gedichten over sneeuwballen in Wijk bij Duurstede.

Wie is Diet Groothuis?
Ze is de schrijfster van “Waar ik ben”, een prachtige toegankelijke dichtbundel met herkenbare onderwerpen voor kinderen. Diet Groothuis vindt het belangrijk dat kinderen in aanraking blijven (komen) met gedichten en poëzie. Ze heeft ook een weblog waar ze wekelijks de mooiste gedichten plaatst. 

Poëzieweek, flink druk?
De Poëzieweek is natuurlijk een extra drukke week. “Het is flink druk maar dat is fijn.In de Poëzieweek wil je als dichter natuurlijk je gedichten laten horen.”
Wat is het leukste wat je hebt gedaan? “Het leukste was een school in Wijk bij Duurstede waar de kinderen allemaal grappige gedichten over een sneeuwbal op hun bord maakten.”

Circusdirecteur …
“Mijn weblog heet zo omdat mijn gedicht ‘Circusdirecteur’ een van mijn eerst gepubliceerde gedichten was, in Boekie Boekie. En ik vind ‘Circusdirecteur vrolijk en alert klinken.” 
 
….en andere gedichten voor kinderen
Op haar weblog vind je gedichten. Door haar zelf geschreven pareltjes, maar ook prachtige, leuke, ontroerende, gekke en maffe gedichten door vele andere schrijvers gedicht. Elke week publiceert ze meerdere gedichten, van Nederlandse of Vlaamse dichters. “Veel mensen weten niet hoe ongelooflijk veel goede, spannende, leuke gedichten voor kinderen er zijn. Ik help ze een beetje.”
 
Geheugensteuntje
Diet Groothuis houdt het weblog al jaren bij. Waarom? “Om lezers, ouders, meesters en juffen en grootouders te helpen snel goede jeugdpoëzie te vinden en ze op de hoogte te houden van wat er aan nieuwe gedichtenboeken verschijnt.” En dat is maar goed ook. “Mensen vergeten soms hoe krachtig een gedicht kan zijn, ik deel geheugensteuntjes uit.”
 
Vrije tijd is voor boswandelingen, koken en chaos bezweren
Als ze niet schrijft dan loopt ze door het bos, zit ze met vriendinnen in het café, kookt ze voor haar familie of schrijft ze stukjes voor de krant waar ze voor werkt. “Of ik probeer de chaos in huis te bezweren, die lijkt soms net als onkruid vanzelf te ontstaan.” 
 
Boordevol plannen
‘Waar ik ben’ ligt sinds september in de winkel. Diet zit intussen alweer boordevol plannen maar heeft helaas nog helemaal geen tijd gehad om echt met nieuwe gedichten bezig te zijn. Jammer voor ons, die volgende bundel duurt nog een tijdje.
 
Leuk, eerlijk, direct en creatief.
Waarom ze voor kinderen schrijft, “Als ik me voorstel dat ik voor kinderen schrijf, schrijf ik helderder. Ik weet niet waarom. Ik vind kinderen leuk, eerlijk, direct en creatief. Volwassenen praten vaak zo versleten.”
 
Gedichtentopper!
“Ik heb veel lievelingsgedichten, er is zo veel moois.
Een van mijn toppers is ‘Hetzelfde’ van Eva Gerlach, uit haar bundel ‘Oog in oog in oog in oog’.
Het motto van mijn bundel komt zelfs uit dit gedicht.”
 
Hetzelfde
 
Ik rende met mijn oma door de mist
waar zon in prikte. ‘Hee oma,’ vroeg ik,
‘als ik dus constant verander en dat gaat door
tot ik sterf wie ben ik dan, wat kan je
 
mij noemen.’ ‘Ja,’ zei ze, ‘we gaan
snel voorbij maar iets binnenin blijft hetzelfde.’
 
‘Wat,’ vroeg ik, ze nam een slok sportdrank. ‘Luister kind,’ zei
ze rennend als de beste naast me, ‘de
holte in de wervelstorm dat ben
jij.’
 
Tip 
Ten slotte heeft Diet nog een geweldige tip voor ons. “Leer een paar gedichten uit je hoofd! Dat is zoo lekker. Als je slecht in je vel zit of je verveelt kun je altijd dat gedicht te voorschijn roepen, heel troostend is dat.”
 
Bedankt Diet, goed idee. Dat ga ik zeker doen. Mijn tip voor jou? Snel je plannen omzetten in mooie nieuwe gedichten voor kinderen.
 
 
 

Lees ook:Waar ik ben – Diet Groothuis
Lees ook:Poëzieweek: Het lied van de lekkende kraan – Diet Groothuis
Lees ook:Schrijf eens een fabel
Lees ook:Winnaar eerste Gouden Poëziemedaille: Edward van de Vendel
Lees ook:Poëzieweek: Wáárom waarom? – Frank Adam

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>