Noem mij maar Pieter – Ymkje Swart

Als geschiedenis altijd eens zo leuk gebracht kon worden… !!

Tsaar Peter de Grote was niet zoals andere Tsaren. Hij was dan ook de eerste Tsaar die op reis ging naar  een ander land. Naar Nederland! En dat bezoek is niet onopgemerkt gebleven, want Peter was een boom van een vent. Wel twee meter en vier centimeter. Nu zijn er wel meer mensen zo groot, maar in 1697 waren de mensen echt nog een stuk kleiner. Als mensen vroegen wie hij was zei hij; ‘Noem mij maar Pieter’.

Tsaar Pietje-precies gaat naar Nederland
De ontwikkelingen in Rusland waren nog niet zo ver als in West-Europa. Peter was erg nieuwsgierig hoe dat kwam. Nederland is klein, zeker vergeleken bij Rusland, maar Nederland was ook rijk en had veel macht in de wereld. Er was een bloeiende handel, er werden bijzondere uitvindingen gedaan, ontdekkingsreizen gemaakt en het geld stroomde binnen. Daar moest Peter het fijne van weten. Daarom reisde Tsaar Peter op 9 maart 1697 met 250 personen in een stoet van ruim anderhalve kilometer op sleden en paarden naar Nederland. Schepenbouw vond hij misschien nog wel het interessantste. 

Leuke weetjes, veel vergelijkingen met nu en echte foto’s
Op speelse wijze  neemt Ymkje je mee terug in de tijd van Peter de Grote en de gouden eeuw. Leuk om door te bladeren en kleine stukjes te lezen. Of gewoon van a tot z lezen. Er zijn veel grappige feitjes, mooie foto’s en illustraties. Achterin staat een tijdlijn zodat je heel makkelijk en snel kan zien wat wanneer gebeurde. Grappig en duidelijk omschreven. Ik vond geschiedenis op school altijd wel een beetje saai maar als Ymkje mijn juf was geweest, dan was dat misschien wel heel anders geweest.  Echt een aanrader voor kind en ouder.

2013 is Nederland-Ruslandjaar
Het jaar 2013 staat in het teken van de relatie tussen Nederland en Rusland. In de hermitage is van 9 maart tot en met 13 september 2013 een uitgebreide tentoonstelling over Peter de Grote te zien.

Titel: Noem mij maar Pieter
Auteur: Ymkje Swart
Uitgeverij: Moon
ISBN: 9789048815708
Vanaf ongeveer negen jaar

 

Lees ook:De tsaar van eender waar (Tante Geola 1) – Mark Tijsmans
Lees ook:Piraten van de lage landen – Peter Smit
Lees ook:Wil jij van alles te weten komen over musea en verzamelen?
Lees ook:Pieter Konijn: Kom eens kijken! – Beatrix Potter
Lees ook:Kolletje wint Kinderboekwinkelprijs

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>