Jenny Smelik IBBY-prijs 2014: Het hanengevecht

De Jenny Smelik IBBY-prijs is een tweejaarlijkse prijs dat zich erop richt om auteurs en illustratoren van kinder- en jeugdboeken aan te moedigen die bijdragen aan een beter begrip voor mensen uit andere culturen. De internationale organisatie IBBY wil namelijk bruggen bouwen tussen kinderen uit verschillende culturen.

Eerder deze maand werd de Jenny Smelik IBBY-prijs 2014 uitgereikt aan Hans Hagen en Philip Hopman voor hun boek Het hanengevecht. Ditmaal ging de eervolle vermelding naar Laïla Koubaa en Mattias de Leeuw voor hun prentenboek Azizi en de kleine blauwe vogel. De prijzen werden uitgereikt tijdens de IBBY-vriendenmiddag in het Haags Gemeentemuseum. De jury bestond deze keer uit Tania Van Acker, Jessy Korshuize, Martine Letterie, Helma van Lierop (voorzitter) en Marloes Schrijvers.

In het juryrapport staat dat de jury bijna 40 boeken kreeg ingestuurd door uitgeverijen. “Een aantal van de ingestuurde boeken beschreef de problemen van kinderen uit andere culturen in Nederland en Vlaanderen, maar een groter aantal boeken speelde zich af over de grens, in verre landen, zoals China, India en Japan, en/of in andere tijden.” Voor de jury is kwaliteit heel belangrijk; een boek met een goede structuur, zorgvuldig gekozen woorden en – indien van toepassing – bijpassende, krachtige illustraties.

Het hanengevecht boeide de jury al vanaf het begin. Hans Hagen weet met weinig woorden een andere cultuur neer te zetten, aldus Helma van Lierop. De indringende illustraties van Philip Hopman dragen hier ook aan bij. Het personage Pio woont met zijn vader in een krot en moet zien te overleven in een harde wereld. Zijn vader vergokt het meeste van hun geld en dus besluit Pio om er zelf voor te zorgen dat zijn vader een nieuwe motortaxi kan kopen, weer kan werken, en Pio weer terug naar school kan. Hij gaat een haan trainen voor hanengevechten, maar zijn tegenstander Nonoy heeft acht hanen vol doping. Gelukkig is uiteindelijk Pio’s opa er nog die zijn verstand gebruikt en goed gokt.

Volgens de jury is Het hanengevecht een boek dat “ontroert en de lezer aan het denken zet”. Daarbij mag de lezer zelf zich “een mening vormen over het lot van de mensen én dieren”. Ook illustrator Hofman wordt geprezen: “Met slechts enkele lijnen zet Hopman trefzeker de setting neer: de gammele huizen, de prachtige natuur bij de waterval en de levendige drukte voorafgaand aan de hanengevechten.” De jury concludeert dan ook dat Hagen’s woorden en Hofman’s tekeningen “de rauwheid van het leven van kinderen zoals Pio zichtbaar en voelbaar” maken. “Het hanengevecht is een klein verhaal over grote zorgen zonder opsmuk: het is zoals het is.”

Titel: Het hanengevecht
Auteur: Hans Hagen
Uitgeverij: Querido Kinderboeken
ISBN: 9789045113678
Voor kinderen tussen de 9 en 12 jaar.

Lees ook:Jubelientje en de hoed van oma Blootje – Hans Hagen
Lees ook:Leespluim voor Temmer Tom
Lees ook:Dwars door de nacht – Hans Hagen
Lees ook:Jenny Smelik-IBBY-prijs voor De gelukvinder
Lees ook:Kinderboekenweek 2008

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>