Kinderen en Poëzie: Dichtwedstrijd 2015

Ben jij tussen de 6 en 12 jaar oud? En houd je van rijmen en dichten? Ook dit jaar is er weer de Kinderen en Poëzie Dichtwedstrijd. Dit is een jaarlijkse, landelijke wedstrijd voor alle kinderen in Nederland. Je hoeft niet heel goed Nederlands te kunnen schrijven, want je mag ook een gedicht in een andere taal maken of in braille.

Twee jury’s kiezen de mooiste gedichten uit en die zullen worden gepubliceerd in een dichtbundel. Er is plaats voor 100 gedichten en de beste gedichten maken ook kans op één van de hoofdprijzen. In het archief vind je de beste gedichten van de afgelopen jaren. Je moet wel in groep 3, 4, 5, 6, 7 of 8 zitten van de basisschool. Als je op een speciale school zit, dan mag je zelfs iets ouder zijn dan 12 jaar. De regels zijn duidelijk:

“Je gedicht kan lang of kort zijn, mag rijmen of niet rijmen. Het mag een mooi gedicht zijn of grappig. Schrijf over jezelf of over een fantasiepersoon of –dier. Schrijf over iets dat echt is gebeurd of bedenk een avontuur. Maak er een treurig gedicht van of een uitbundig lied. Gedichten in braille, een groepsgedicht of een gedicht in een andere taal (stuur wel even een vertaling mee) zijn ook welkom. Alles wat je maar wilt, als je het maar zelf verzint en schrijft!” aldus de website van Kinderen en Poëzie.

Je mag maximaal 3 gedichten insturen en een een afbeelding of achtergrond toevoegen is toegestaan. Zoals gezegd zijn er twee jury’s die bepalen wie de winnaars van 2015 zullen zijn. De vakjury bestaat uit deskundigen. Zij weten veel over poëzie voor en door kinderen. In de kinderjury zitten kinderen die zelf dichten of juist vaak gedichten lezen. De vakjury zal de 100 beste gedichten kiezen en hieruit komen vervolgens de twee winnaars van de hoofdprijs. De kinderjury zal haar eigen prijs uitreiken aan hun favoriete dichter. Begin mei 2015 zal bekend worden gemaakt wie alle winnaars zijn.

Wat zijn de prijzen?

  • Jouw gedicht in de nieuwe dichtbundel Kinderen en Poëzie.
  • Je maakt kans op één van de twee hoofdprijzen! Er is één hoofdprijs voor de middenbouw en één voor de bovenbouw.
  • Een speciale verrassing voor de winnaar van de kinderjuryprijs.
  • Er worden posters en filmpjes gemaakt van een aantal winnende gedichten.

Je kunt je gedicht insturen via de website van het Poëziepaleis.
Dit moet je doen vóór 15 februari 2015.

Lees ook:Jouw gedicht in een dichtbundel? Doe mee met de Kinderen & Poëzie dichtwedstrijd
Lees ook:Het Poëziepaleis
Lees ook:Poëzieweek: Voor het slapen – Margreet Schouwenaar
Lees ook:Poëzieweek: Opa’s hemelvaart – Rik Dereeper
Lees ook:Winnaar eerste Gouden Poëziemedaille: Edward van de Vendel

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>