Leuke (kinderverhalen) schrijfwedstrijd: over nieuwe rolpatronen in de multiculturele samenleving

Iedereen mag meedoen. Schrijf een verhaal voor peuters (een tot drie jaar) of kleuters (vier tot zes jaar). Het thema is de ‘nieuwe man-vrouwrolpatronen in de multiculturele samenleving’. 

De kinderverhalenwedstrijd is georganiseerd door FEBE Support, Inclusive Works, Clavis Uitgeverij en de British Council. De winnende verhalen (één voor peuters en één voor kleuters) worden uitgegeven als prentenboek door Clavis Uitgeverij, in het Nederlands en het Engels.

Van traditionele rollen
Elke maatschappij heeft traditionele man-vrouwrolpatronen. De meest traditionele rolpatronen in onze maatschappij tekenen de man als de vader, werkzaam buitenshuis, en de vrouw als moeder en verzorger, binnenshuis. Deze traditionele rollen zie je vaak terug in kinderverhalen. Jongens worden neergezet als stoer, sterk en avontuurlijk en meisjes als zorgzaam en kwetsbaar. Het sterkst uiten deze rollen zich in het neerzetten van jongens als ridder die op zoek gaan naar avontuur en van meisjes als prinsesjes die gered moeten worden.

Naar nieuwe rollen in een nieuwe samenleving
Maar in de huidige samenleving zijn er naast de traditionele patronen steeds vaker ook nieuwe rollen en levenskeuzes zichtbaar. Zoals Wouter Bos die de landelijke politiek vaarwel zei om meer tijd te kunnen besteden aan zijn gezin. Of prinses Maxima die een voorbeeld is van een prinses die haar eigen draken kan verslaan. Tevens is onze samenleving multicultureel. Prinses Maxima komt uit Argentinië, spelers als Afellay en Boulahrouz spelen voor het Nederlandse elftal. En wie kent niet de reclame van een bekende telecom provider waarin Ali B samen met zijn vrienden voor de kinderen zorgen. Helaas worden in kinderboeken de nieuwe, niet-traditionele man-vrouwrolpatronen en de multiculturele samenleving nog te weinig weergegeven.

Meer weten
Meer informatie over de wedstrijd vind je hier.

Lees ook:Tilburg 2010: Iedereen leest!
Lees ook:Prinses Arabella maakt kleuren – Mylo Freeman
Lees ook:Er was eens een prins en die wou een prinses – Martine Bijl
Lees ook:Ik wil sneeuw! (De Kleine Prinses) – Tony Ross
Lees ook:Prinses Cupcake – Sanne Miltenburg

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Leuke (kinderverhalen) schrijfwedstrijd: over nieuwe rolpatronen in de multiculturele samenleving

 1. gold price

  Maar in de huidige samenleving zijn er naast de traditionele patronen steeds vaker ook nieuwe rollen en levenskeuzes zichtbaar. Zoals Wouter Bos die de landelijke politiek vaarwel zei om meer tijd te kunnen besteden aan zijn gezin. Of prinses Maxima die een voorbeeld is van een prinses die haar eigen draken kan verslaan. Tevens is onze samenleving multicultureel. Prinses Maxima komt uit Argentinië, spelers als Afellay en Boulahrouz spelen voor het Nederlandse elftal. En wie kent niet de reclame van een bekende telecom provider waarin Ali B samen met zijn vrienden voor de kinderen zorgen. Helaas worden in kinderboeken de nieuwe, niet-traditionele man-vrouwrolpatronen en de multiculturele samenleving nog te weinig weergegeven.

    /   Reply  / 
 2. Dorien

  Beste Gold Price,

  ik zie hier mooie kansen voor u om een origineel verhaal te schrijven waarbij niet-traditionele man-vrouwrolpatronen en de multiculturele samenleving op een positieve manier wordt weergegeven.

  Wij zien uw verhaal graag tegemoet!

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>