Aanloop naar Kinderboekenweek

De oplage van het Kinderboekenweekgeschenk in Nederland is dit jaar opnieuw hoger. De wraak van het spruitje, geschreven door Gouden Griffel winnaar 2008 Jan Paul Schutten, verschijnt in een recordaantal van 443.000 exemplaren.

Aan tafel
De Kinderboekenweek vindt dit jaar plaats van woensdag 7 tot en met zaterdag 17 oktober 2009. Het motto van de 55ste editie van de Kinderboekenweek is Aan tafel! – Eten en snoepen in kinderboeken.
De campagne opent met Het Overkokende Kinderboekenbal. Op het bal wordt de winnaar van de Gouden Griffel 2009 onthuld. Tot die tijd bewaakt minister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit de titel van het winnende boek in een chocoladen koffer.

Spruitje
Waarom zijn snoep en frieten wel lekker en gezonde dingen meestal niet? Waarom is lekker lekker en vies vies? Wat is gezond? Is het niet mogelijk om iets gezonds te maken dat elk kind lekker vindt? In het Kinderboekenweekgeschenk De wraak van het spruitje zoekt Jan Paul Schutten een antwoord op deze vragen. Hij ging daarvoor op bezoek bij de grootste ‘lekkerexperts’ van Nederland. De oplage van het Kinderboekenweekgeschenk is 443.000 exemplaren, dat zijn 4.000 exemplaren meer dan de vorige editie.

Koekjes
Koekjes! is het Prentenboek van de Kinderboekenweek, gemaakt door Theo Thijssenprijs winnaar 2009 Ted van Lieshout en Gouden Penseelwinnaar 2009 Sieb Posthuma. Het prentenboek gaat over Diederik, die als enige heeft gezien wie er koekjes uit de trommel op tafel steelt.

Tentoonstelling Penseelwinnaars
Op 7 oktober vindt de uitreiking van het Gouden Penseel 2009 plaats en opent de tentoonstelling Penselen in het Rijksmuseumin Amsterdam. Deze tentoonstelling toont de originele illustraties uit de bekroonde boeken. Naar aanleiding van de tentoonstelling organiseert het Rijksmuseumin een uitgebreid programma voor kinderen tussen 6 en 12 jaar. Zij kunnen workshops volgen van illustratoren, waaronder voormalig Gouden Penseelwinnaars Charlotte Dematons en Marit Törnqvist. Er is ook een audiotour geschreven en ingesproken door Jan Paul Schutten. De illustraties zijn te zien tot en met 7 december.

Website
De website van de Nederlandse Kinderboekenweek is nu online. Je vindt er een toelichting bij het thema, een voorstelling van de uitgaven (voorleesgids, kinderboekenmolen, geschenk en prentenboek) en je kan er de activiteiten die plaatsvinden tijdens de Kinderboekenweek raadplegen. Voor leerkrachten is er een lespakket, met onder meer lessuggesties bij de kerntitels rond het thema.

[Bron: CPNB]

Lees ook:Kinderboekenweek en KinderboekenBlog startklaar
Lees ook:de taart van mees!
Lees ook:Kinderboekenweek 2008 van start
Lees ook:Prentenboek Kinderboekenweek Nederland
Lees ook:De wraak van het spruitje & Koekjes

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>