Frappant: txt-on-stage en xpo

In Belgie organiseert de provincie Antwerpen i.s.m. Creatief Schrijven de tweede editie van de txt-on-stagewedstrijd voor jonge schrijvers: FrappantTXT. Nieuw dit jaar is de variant rond visuele kunst, FrappantXPO, die de provincie organiseert in samenwerking met AmuseeVous.

FrappantTXT

Genres en thema
De text-on-stagewedstrijd moedigt jong talent aan om op het podium te stappen. Wie woont, werkt of studeert in de provincie Antwerpen en tussen 18 en 30 jaar is, kan deelnemen. Het thema is ‘Freak’. Genre is vrij: deelnemen kan met alle mogelijke teksttypes (proza, poëzie, slam poetry, songteksten, non-fictie,…) en in elk mogelijk medium (geschreven, gesproken, of videomateriaal).

Deelnemen

Geïnteresseerden schrijven zich in op de website (www.frappanttxt.be) en sturen vóór 1 december 2009 maximum 3 zelfgeschreven teksten door. De totale duur van de teksten bedraagt maximum 5 minuten. Minstens 1 van de ingestuurde teksten moet geïnspireerd zijn op het thema.

Jury

Een professionele, vierkoppige jury (met o.m. schrijfster Ruth Lasters en uitgever Rudy Vanschoonbeek) beoordeelt de inzendingen en selecteert 50 kandidaten. De geselecteerden kunnen gratis deelnemen aan workshops ‘podiumpresentatie’ en ‘tekst(her)schrijven’.

Voorrondes en finale

De voorrondes vinden plaats in maart 2010. De jury selecteert hieruit 8 finalisten, die met de hulp van een coach hun performance verder kunnen bijschaven. Ze krijgen ook de kans om hun tekst in een geluidsstudio op te nemen. De winnaar kennen we na de finale op 24 april in de bibliotheek Permeke.

Prijzen

Er zijn KBC-geldprijzen te winnen (€1000, €600, €400), maar ook optredens (onder andere op de Nachten 2010) en verschillende publicaties.

FrappantXPO

Disciplines en thema

Het XPO-project wil jongeren stimuleren tot het creëren van visuele kunst én jongeren en musea dichter bij elkaar brengen. De wedstrijd richt zich voornamelijk op jongeren tussen 18 en 25 jaar met hoofdverblijfplaats in de provincie Antwerpen, maar deelnemen kan tot 30 jaar. Alle visuele disciplines zijn toegelaten: foto, nieuwe media, beeldhouwen, vormgeving, schilderkunst, illustratie, installatie, conceptuele kunst, grafiek, film, audiovisuele kunst, design en mode. Het thema van deze eerste editie is “the sky is the limit”.

Deelnemen
Inschrijven kan tot 30 november 2009. Kunstenaars sturen een portfolio, motivatie en een concept via de site www.frappantxpo.be/. Uit de inschrijvingen worden door een professionele jury 35 deelnemers geselecteerd. Zij krijgen coaching om hun voorgestelde project uit te werken voor de wedstrijd. Wanneer het werk af is, wordt het getoond in verschillende exporuimtes. Uiteindelijk kunnen 10 kunstenaars deelnemen aan de eindexpo.

Prijzen

De winnaars krijgen verdere expositiekansen. Alle werken worden gebundeld in een catalogus, waarvoor een fotoshoot wordt voorzien. Voor de top 3 is er ten slotte nog een geldprijs. Deze bedraagt respectievelijk 1.200 euro, 800 euro en 500 euro, geschonken door KBC.

Lees ook:Prijzen Letterkunde West-Vlaanderen
Lees ook:Schrijfwedstrijd Write Now!
Lees ook:17-jarige wint ‘Write now!’
Lees ook:Sam en de ongelooflijk lieve boy – Kristien Dieltiens
Lees ook:Leeuwen, welpen, pauwen en pluimen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>