Zeg Roodkapje waar ga je heen?

Morgen zondag 14 juni opent in het Literair Museum in Hasselt (België) de tentoonstelling Zeg Roodkapje waar ga je heen?: springlevende sprookjes.

Dwalen door een sprookjesbos
Als logische uitbreiding bij de permanente sprookjestentoonstelling presenteert het Literair Museum in Hasselt dit jaar van 14 juni t/m 20 februari 2010 een tijdelijke tentoonstelling over hedendaagse sprookjesbewerkingen. Achter elke boom in het sprookjesbos schuilt een verrassing…
In de tentoonstelling Zeg Roodkapje, waar ga je heen? worden hedendaagse sprookjesbewerkingen getoond in een sfeervolle omgeving. Je kan er dwalen door een heus sprookjesbos met objecten in papier-maché van de hand van Micheline Vandervreken. Alle objecten houden verband met hedendaagse sprookjesboeken. De teksten werden geschreven door Dr. Vanessa Joosen, sprookjesspecialiste en onderzoeker aan de Universiteit Antwerpen. Uitrusten kan je in het huisje bij het bos. Aan de muur hangen originele illustraties van Wim Hofman, Sabien Clement, Kristien Aertssen en Thé Tjong-Khing. De speelse vormgeving nodigt uit de tentoonstelling actief te verkennen. Leuk voor jongeren en (groot)ouders.

Jonge en oude lezers
Sprookjes zijn al eeuwen oud, maar tot op de dag van vandaag worden ze nog geregeld herdrukt, bewerkt en opnieuw vertaald en geïllustreerd“, zegt Vanessa Joosen. “Weinig verhalen zijn zo algemeen bekend onder jonge en oude lezers als Roodkapje, Sneeuwwitje, Assepoester, Doornroosje en nog een handvol andere sprookjes. Verwijzingen naar sprookjes duiken dan ook geregeld op in reclame, in cartoons, in tekenfilms én in boeken voor kinderen en volwassenen. In sprookjesbewerkingen wordt er op de oude verhalen gevarieerd.

Feestelijke opening
De bezoekers worden door een sprookjesbos geleid, waar werk is te zien van Peter Verhelst, Wim Hofman, Edward van de Veldel, Toon Tellegen, Anne Provoost, Bart Moeyaert en Heide Boonen, en illustratoren als Pieter Gaudesaboos, Isabelle Vandenabeele, Carll Cneut, Gerda Dendooven, Sabien Clement.
Op zondag 14 juni is er een feestelijk openingsprogramma met voorstellingen van Het peperkoeken bed, een intieme zintuiglijke voorstelling voor het hele gezin (8+) over een meisje dat niet kan slapen. Jeugdauteurs Jaak Dreesen, Ina Vandewijer en Kaat Vrancken vertellen tussendoor hun lievelingssprookje in de leeskamer.
In het museum zijn ook permanente tentoonstellingen, zoals Giftige appels op gouden bordjes. Eten en drinken in sprookjes, Jeugdauteurs en -illustratoren en Van schrijver tot lezer. Hoe een boek gemaakt wordt. Voor bezoekers van 5 – 15 jaar is een educatief programma beschikbaar.
Info: Literair Museum, Bampslaan 35, 3500 Hasselt (België).

[Bron: Literair museum Hasselt]

Lees ook:Tentoonstelling: Zeg Roodkapje waar ga je heen?
Lees ook:Tom Schamp exposeert
Lees ook:Shaun Tan in Literair Museum
Lees ook:Het Grote Verlangen
Lees ook:Clavis verhuist naar Herkenrodeabdij

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>