Leespluim juli voor Kathrin Schärer

De Leespluim van de maand juli 2009 gaat naar het boek Stadsmuis en Veldmuis van Kathrin Schärer.

Sterrenhemel
Leespluimjuryvoorzitter Herman Kakebeeke verantwoord de keuze voor Stadsmuis en Veldmuis van Kathrin Schärer (Lemniscaat) als Leespluim van de maand juli 2009 als volgt:
Jouw leven is hier en mijn leven is daar,” zegt Veldmuis tegen Stadsmuis aan het slot van haar bezoek aan de stad. “En jouw leven is mooi voor jou, maar mijn leven is mooi voor mij.” Met deze verstandige woorden eindigt een wederzijdse kennismaking: Stadsmuis is op bezoek geweest op het platteland en Veldmuis heeft een vleugje stadsleven opgesnoven. Even hebben ze deelgehad aan een voor hem vreemde wereld. Stadsmuis is geschrokken van de in haar ogen enorme koeien en de agressieve haan maar heeft samen met haar vriendin in bewondering gestaan voor de overweldigende sterrenhemel en de zonsopgang. En in de stad raakt Veldmuis overdonderd door de stank, het lawaai en de wielen. Wielen en wieltjes van auto’s, scooters, stepjes, bussen, trams, rolkoffers, skateboards. Maar ze geniet ook van de honderden lichtjes ‘s avonds en van de schepen op de rivier in de grijze ochtendnevel.

Lievelingsplekje
Juist in kleine details van muiselijke reacties komen de verschillen naar voren. Zie maar eens hoe Veldmuis doodgemoedereerd tegen de poot van een poepende koe geleund staat terwijl Stadsmuis in afschuw wegvlucht. In de stad zijn de rollen omgekeerd. Daar kietelt Stadsmuis heel amicaal de snuit van een lobbes van een hond waarbij Veldmuis vol schrik toekijkt. Maar naast de verschillen zijn er toch ook overeenkomsten. Beide muizen hebben een lievelingsplekje, zijn trots op hun eigen omgeving, delen hun voedsel met elkaar en kunnen samen genieten.

Muizenperspectief
De illustraties, die zich over de volle breedte van de pagina’s uitstrekken, zijn voor het merendeel sober van kleurgebruik, veel bruin, grijs en zwart. Soms puur schetsmatig. Des te verrassender de momenten waarop kleur ineens een rol gaat spelen. Maar toch, wat kan grijs een geweldige sfeer oproepen: op de titelpagina bijvoorbeeld en die van de rivier in de ochtendnevel. En let eens op de mensen in dit verhaal, ze bestaan vrijwel louter uit benen, een typisch muizenperspectief. Het aardige bij dit boek is dat de kinderen hun eigen ervaringen met stad en platteland kunnen invullen.

[Bron: Leespluimjury]

Lees ook:Ella & Bas bouwen een stad – Åshild Kanstad Johnsen
Lees ook:Naar de stad (Laten we praten over…) – Emy Geyskens
Lees ook:Start Jeugdboekenweek België 2016
Lees ook:Met opa naar de Sint – Stefan Boonen
Lees ook:Een bril voor Poes – Judith Koppens

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>