ALMA wordt vandaag uitgereikt

Vandaag vindt in Stockholm de uitreiking plaats van de Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA).

Leesbevordering Palestijnse kinderen
Dit jaar gaat de Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA) naar Tamer Institute For Community Education, een organisatie die zich bezighoudt met leesbevordering bij Palestijnse kinderen en jong volwassenen op West Bank en de Gazastrook.

De liefde voor het lezen
De jury loofde unaniem de inspanningen van het Tamer Institute ‘dat al twee decennia lang onversaagd en met een enorm doorzettingsvermogen de liefde voor het lezen bij Palestijnse kinderen aanmoedigt en hun creativiteit stimuleert. Onder nochtans moeilijke omstandigheden slaagt het instituut erin de leesbevordering in de breedste zin van het woord tot bij de kinderen te brengen. Helemaal in de geest van Astrid Lindgren erkent het instituut de kracht van woorden en de macht van boeken, verhalen en verbeelding als belangrijke sleutels bij ontwikkelen van een zelfbeeld, van verdraagzaamheid en van de durf om het leven tegemoet te zien‘.

Kroonprinses Victoria
De ALMA is in 2002 ingesteld ter nagedachtenis aan de in dat jaar overleden Zweedse schrijfster Astrid Lindgren. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt en bedraagt 5 miljoen Zweedse kronen (458.000 euro). Vanuit diverse organisaties op het gebied van de kinder- en jeugdliteratuur vanuit de hele wereld worden kandidaten aangedragen. In aanmerking komen auteurs, illustratoren, verhalenvertellers en leesbevorderaars.
De prijs zal worden uitgereikt door kroonprinses Victoria in de Stockholm Concert Hall.

ALMA 2010
Ondertussen zijn de genomineerden voor de ALMA 2010 uit Nederland en Vlaanderen bekend. Vlaanderen koos voor Sylvia Vanden Heede en Carll Cneut, Bart Moeyaert en Klaas Verplancke. Nederland gaat voor Guus Kuijer, Marit Törnqvist, De Internationale Jugendbibliothek (München) en Murti Bunanta.

[Bron: ALMA, Villakakelbont]

Lees ook:Tamer Institute wint ALMA
Lees ook:ALMA-nominaties Vlaanderen en Nederland
Lees ook:Nederlandse ALMA-nominaties 2011
Lees ook:Van Lieshout & Törnqvist genomineerd voor Hans Christian Andersen Prijs 2016
Lees ook:Guus Kuijer wint grootste prijs ter wereld op gebied kinder- en jeugdliteratuur

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>