Tamer Institute wint ALMA

Gisteren is de winnaar bekendgemaakt van de prestigieuze Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA). De winnaar is deze keer geen persoon, maar een instelling: het Tamer Institute For Community Education dat aan leesbevordering doet in de Palestijnse gebieden.

Gaza en Westbank
De Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA) werd na de dood van de Zweedse kinderboekenschrijfster Astrid Lindgren (1907-2002) – vooral bekend van Pippi Langkous – opgericht. De prijs wordt elk jaar uitgereikt en bedraagt 5 miljoen Zweedse kronen (458.000 euro).
De prijs gaat dit jaar naar het Tamer Institute For Community Education, een organisatie die zich inzet voor leesbevordering bij Palestijnse kinderen en jongeren op de Westbank en in de Gazastrook.
Het instituut beschikt sinds 1993 over een eigen uitgeverij die de kinderliteratuur in Palestina wil ontwikkelen en die de jonge Palestijnen van kwaliteitsboeken wil voorzien. Plaatselijke schrijvers en illustratoren worden aangemoedigd kinderboeken te schrijven die de taalontwikkeling in de scholen kan ondersteunen.

De macht van boeken
De ALMA-jury loofde unaniem de inspanningen van het Tamer Institute “dat al twee decennia lang onversaagd en met een enorm doorzettingsvermogen de liefde voor het lezen bij Palestijnse kinderen aanmoedigt en hun creativiteit stimuleert. Onder nochtans moeilijke omstandigheden slaagt het instituut erin de leesbevordering in de breedste zin van het woord tot bij de kinderen te brengen. Helemaal in de geest van Astrid Lindgren erkent het instituut de kracht van woorden en de macht van boeken, verhalen en verbeelding als belangrijke sleutels bij ontwikkelen van een zelfbeeld, van verdraagzaamheid en van de durf om het leven tegemoet te zien“.

Kandidaten
Voor de ALMA worden anuit diverse organisaties op het gebied van de kinder- en jeugdliteratuur vanuit de hele wereld kandidaten aangedragen. Zowel auteurs, illustratoren, verhalenvertellers als leesbevorderaars komen voor de prijs in aanmerking. Vlaanderen had dit jaar Carll Cneut, Kitty Crowther, Bart Moeyaert en Klaas Verplancke voorgedragen. Nederland nomineerde Dick Bruna, Guus Kuijer, Joke van Leeuwen, Toon Tellegen, Thé Tjong-Khing, de Nationale Voorleeswedstrijd en het Kinderboekenmuseum in Den Haag.
De Astrid Lindgren Memorial Award wordt in Stockholm uitgereikt op 2 juni 2009.

[Bron: ALMA, Villakakelbont]

Lees ook:ALMA wordt vandaag uitgereikt
Lees ook:ALMA-nominaties Vlaanderen en Nederland
Lees ook:Nederlandse ALMA-nominaties 2011
Lees ook:Meg Rosoff wint Astrid Lindgren Memorial Award 2016
Lees ook:Van Lieshout & Törnqvist genomineerd voor Hans Christian Andersen Prijs 2016

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>