Penseeljury heeft nieuwe voorzitter

De directeur van het Rijksmuseum, Wim Pijbes, is de nieuwe voorzitter van de penseeljury. Pijbes volgt in deze functie Margriet Chorus op, die vier jaar lang voorzitter van de penseeljury was.

Kinderkunstboeken
Wim Pijbes studeerde kunstgeschiedenis met als specialisatie moderne architectuur. Hij was vanaf 2000 tot 2008 directeur van de Kunsthal Rotterdam, waar hij vanaf 1996 werkzaam was als tentoonstellingscoördinator. Hij was mede-initiatiefnemer van de succesvolle kinderkunstboekenreeks van uitgeverij Waanders, waarvan hij zelf ook een deel schreef, Het kleine schilderboek. Bij Lemniscaat verscheen van hem M is van meisje, een ABC-boek dat jonge kinderen op een speelse manier kennis laat maken met de figuratieve schilderkunst tot ongeveer 1900 door middel van afbeeldingen van uitvergrote detailfragmenten van schilderijen die achter in het boek in zijn geheel getoond worden (eventueel als zoekplaatje). Het is een bewerkte vertaling van A is for Artist (J. Paul Getty Trust, 1997).

Half mei
De Penseeljury kan elk jaar twee uitgaven met een Zilveren Penseel bekronen. Daarnaast moet jaarlijks één Gouden Penseel toegekend worden aan het best geïllustreerde boek. Deze bekroningen werden in respectievelijk 1981 en 1973 geïntroduceerd. Naast de Griffels en Penselen bestaan er de Vlag en Wimpels, die als eervolle vermeldingen te beschouwen zijn. In 1980 is deze vermelding ingesteld. De bekendmaking van de winnaars van de Penselen en Vlag en Wimpels staat voor half mei gepland.

[Bron: Leesplein, Villakakelbont]

Lees ook:Nieuwe prijs voor beste buitenlandse illustraties, het Gulden Palet
Lees ook:Gouden Penseel 2009 voor Sieb Posthuma
Lees ook:Geen geld voor Griffels en Penselen?
Lees ook:Zilveren Griffels en Penselen uitgereikt
Lees ook:Winnaars Gouden Penseel & Gulden Palet 2016

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>