Rupsje Nooitgenoeg wordt veertig jaar

Rupsje Nooitgenoeg, misschien wel de bekendste rups ter wereld, wordt straks veertig jaar. Dat moet gevierd worden.

In het zonnetje
Op 20 maart 2009 wordt wereldwijd Rupsje Nooitgenoeg Dag gevierd. Het jarige Rupsje Nooitgenoeg en zijn eveneens jubilerende maker Eric Carle – die op 25 juni zijn tachtigste verjaardag viert – worden die dag extra in het zonnetje in de Amsterdamse dierentuin Artis.
Sinds de eerste uitgave van Rupsje Nooitgenoeg verscheen in 1969 werden wereldwijd meer dan 70 miljoen boeken van Eric Carle verkocht. Daarvan neemt Rupsje Nooitgenoeg er ruim 20 miljoen voor zijn rekening. Het boek is vertaald in ruim dertig talen. Daarnaast schreef Carle nog zo’n 70 andere boeken.

Eten en snoepen
Op 20 maart wordt dus teruggekeken op veertig jaar Rupsje Nooitgenoeg. Hoe werd Rupsje Nooitgenoeg geboren? Hoe kwam Eric Carle op het idee en hoe werd het verhaal zo´n tijdloze klassieker? Wat is het geheim van dit prentenboek? Waarom worden kinderen al generaties lang geboeid door het hongerige rupsje en krijgen ze er – net als Rupsje zelf – nooit genoeg van?
Maar ook de educatieve kant wordt bekeken. Op welke manier kan het prentenboek worden gebruikt? Welke leerelementen bevat het boek en hoe kunnen kleuterleiders daar het best gebruik van maken? Tevens worden nieuwe invalshoeken voor activiteiten rondom Rupsje Nooitgenoeg en andere prentenboeken van Eric Carle aangereikt, met name in het kader van de Nederlandse Kinderboekenweek 2009, die in het teken staat van eten en snoepen.

Vlinderpaviljoen
Eric Carle werd op 25 juni 1929 geboren in Syracuse, New York. Toen hij zes was emigreerden zijn ouders naar Duitsland. Later ging hij daar naar de prestigieuze Akademie der bildenden Künste in Stuttgart. Op zijn drieëntwintigste keerde hij terug naar Amerika. Al snel vond hij een baan als grafisch ontwerper bij The New York Times. Op een dag vroeg auteur Bill Martin jr. of Eric een verhaal van hem wilde illustreren. Dat vond Carle zo leuk dat hij besloot er zijn beroep van te maken.
Het werk van Eric Carle is heel herkenbaar. Hij gebruikt de collagetechniek, dat wil zeggen dat hij zijn illustraties opbouwt met behulp van allerlei stukjes gekleurd papier. De natuur is het centrale thema in zijn werk. Hij is zelf een groot natuurliefhebber. Eric Carle vindt het erg leuk als kinderen door zijn boeken iets leren over de wereld om hen heen.
Tijdens de viering op 20 maart wordt ook een dvd over het leven en werk van Eric Carle voorgesteld. Daarna is er een voordracht over 40 jaar Rupsje Nooitgenoeg door Truusje Vrooland, gevolgd door een bezoek met rondleiding aan het Vlinderpaviljoen van Artis.

[Bron: Leesplein, Villakakelbont]

Lees ook:Rupsje Nooitgenoeg, hoe laat is het? – Eric Carle
Lees ook:Lezen en leren met Rupsje Nooitgenoeg – Eric Carle
Lees ook:Eerste woordjes uit Rupsje Nooitgenoeg – Eric Carle
Lees ook:Rustig aan met Rupsje Nooitgenoeg – Eric Carle
Lees ook:Illustrator Eric Carle 80 jaar

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>