Leeuwen, welpen, pauwen en pluimen

De winnaars van de Boekenleeuw en de Boekenpauw zijn bekendgemaakt in de Zoo van Antwerpen. Ook de aanmoedigingsprijzen in de vorm van Boekenwelpen en Boekenpluimen werden toegekend.

Boekenleeuw
De Boekenleeuw 2009, prijs voor het beste kinder- of jeugdboek, gaat naar Els Beerten voor Allemaal willen we de hemel (Querido).

Boekenwelpen
Boekenwelpen gaan dit jaar naar Do Van Ranst voor Moeders zijn gevaarlijk met messen (Davidsfonds/ Infodok), Wendy Stroobant voor Prins van de hel (Davidsfonds/Infodok), Peter Verhelst voor Het geheim van de keel van de nachtegaal (De Eenhoorn).
Een Boekenwelp voor het best vertaalde kinder- of jeugdboek gaat naar Ingelin Angerborn voor De dag dat ik een hond wilde zijn (Lannoo) vertaald door Reina Ollivier.

Boekenpauw
De Boekenpauw 2009, prijs voor het best geïllustreerde kinder- of jeugdboek, gaat naar Sabien Clement voor En iedereen ging op zijn mieren zitten tekst Paul de Moor (Lannoo).

Boekenpluimen
De Boekenpluimen gaat dit jaar naar Carll Cneut voor Het geheim van de keel van de nachtegaal, tekst Peter Verhelst (De Eenhoorn) en naar Ingrid Godon voor Morgen was het feest, tekst Toon Tellegen (Querido).

De jury
De jury voor de Boekenleeuw en -welpen bestond dit jaar uit Koen Driessens (Gazet van Antwerpen/Het Belang van Limburg; voorzitter), Vanessa Joosen (Universiteit Antwerpen), Annemie Rombaut (Beste Boekenjuf 2007), Katelijne Vanhove (Brugse Boekhandel) en Liesbet Vreys (Stichting Lezen). Uit 85 aangemelde boeken nomineerde de jury 17 titels: 13 Nederlandstalige en 4 vertalingen.
De jury voor de Boekenpauw en -pluimen bestond dit jaar uit Annemie Leysen (De Morgen, voorzitter), Evelyne De Mesmaeker (Boekhandel Malpertuus), Els Michielsen (Stichting Lezen), Albert Pepermans (Sint-Lukas Hogeschool) en Eric Van Thillo (recensent Pluizuit, Pluizer). Uit 40 boeken aangemelde boeken nomineerde de jury negen titels.
De winnaars van de Boekenleeuw en de Boekenpluim ontvangen elk 2.500 euro prijzengeld en een gouden speld.

[Bron: Boek.be, Villakakelbont]

Lees ook:Nominaties boekenleeuwen en -pauwen
Lees ook:Winnaars Boekenleeuw en Boekenpauw bekend
Lees ook:Boekenleeuw en Boekenpauw uitgereikt
Lees ook:Genomineerden Vlaamse prijzen Boekenleeuw en Boekenpauw 2015
Lees ook:Nominaties Boekenleeuw en Boekenpauw

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>