Annie M.G. Schmidtlezing 2009

Dit jaar zal voor de tiende keer de Annie M.G. Schmidtlezing worden gehouden. Sjoerd Kuyper zal dit keer de lezing verzorgen.

Leerstoel
De Annie M.G. Schmidtlezing wordt jaarlijks georganiseerd in het kader van de Annie M.G. Schmidt-leerstoel voor kinder- en jeugdliteratuur die sinds 1998 bekleed wordt door prof.dr. Helma van Lierop-Debrauwer. Dit jaar wordt de lezing gehouden door Sjoerd Kuyper. Veel bekende auteurs uit Nederland en Vlaanderen gingen hem voor: Imme Dros (2000), Bart Moeyaert (2001), Joke van Leeuwen (2002), Anne Provoost (2003), Peter van Gestel (2004), Paul Biegel (2005), Edward van de Vendel (2006), Rita Verschuur (2007) en Gerda Dendooven (2008). Sinds de Annie M.G. Schmidtlezing in 2006 wordt samengewerkt met de stichting IBBY-Nederland, uitgever van de publicatiereeks Literatuur zonder leeftijd waarin alle lezingen zijn gepubliceerd. De Annie M.G. Schmidtlezing zal begin mei worden gehouden in Leiden. De precieze datum wordt nog bekendgemaakt.

Fanfare
Sjoerd Kuyper debuteerde met een gedichtenbundel voor volwassenen. Voor kinderen schreef hij samen met Burny Bos en Gerard Brands Het boek van Ko de Boswachter (1975). Echt bekend als schrijver van kinderboeken werd hij door Het zakmes en door de serie over Robin. In 1997 kreeg hij de Gouden Griffel voor Robin en God; andere delen werden bekroond met een Zilveren Griffel.
Kuyper schrijft kinderliedjes, poppenspelen en scenario´s voor de televisie, zoals de serie De freules. In 2002 werd Sjoerd Kuyper 50 jaar. De uitgever gaf hem een cadeautje: Fanfare, een bundel vol liedjes en informatie over de schrijver.

[Bron: Leesplein]

Lees ook:Marita de Sterck houdt Schmidtlezing
Lees ook:De schrijversneus van Sjoerd Kuyper
Lees ook:Vreemdgaan in de jeugdliteratuur
Lees ook:Els Beerten houdt Annie M.G. Schmidtlezing 2015
Lees ook:Sjoerd Kuyper weg bij Nieuw Amsterdam

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>