Leespluim voor ‘Schiet op, niet zo snel!’

De Leespluim van de maand maart 2009 gaat naar het prentenboek Schiet op, niet zo snel!, van Layn Marlow.

Haas en Schildpad
Het schutblad van Schiet op, niet zo snel! vertelt meteen ook een verhaal, over de natuur, met bloeiende en pluizende paardenbloemen en allerlei wriemeldiertjes. De dan volgende titelpagina gaat daar nog even mee door en daar ontmoeten we de hoofdrolspelers die we nog niet kennen. Dan begint het verhaal, over Haas die altijd haast heeft en Schildpad, die alles kalm aan doet.

Voorlezen
Bladzij na bladzij leren we hen beter kennen: de bedachtzame Schildpad die van uitslapen houdt, zich voorzichtig voortbeweegt, de tijd neemt om te eten, alles keurig opbergt en nadenkt voordat hij wat doet. Voortdurend jaagt Haas hem op en het ‘schiet op’ is niet van de lucht. Pas ‘s avonds denkt Schildpad eindelijk rustig een kopje kamillethee te kunnen drinken, maar dan begint Haas te zeuren en te slijmen, er moet voorgelezen worden. Schildpad opent het lievelingsboek van Haas en leest in sneltreinvaart, maar daar steekt Haas een stokje voor: ‘Schiet op, niet zo snel!’ Rustig lezen en de tijd nemen om naar de plaatjes te kijken. En Schildpad doet wat van hem verwacht wordt.

Ooghoogte
Dit alles speelt zich af op ooghoogte van de twee dieren in een wereld van planten en kleine dieren met als pièce de résistance een rabarberblad dat als dekbed dient. De enige verwijzingen naar de mensenwereld zijn het theekopje en het voorleesboek. Een toepasselijke tekening sluit het verhaal af: Haas en Schildpad verdiept in het voorleesboek, terwijl alle kleine diertjes over hun schouders meekijken. Van haast is geen sprake meer. Er zijn tenslotte dingen waar je de tijd voor moet nemen. Zelfs al wordt de kamillethee koud.

[Bron: Leespluimjury]

Lees ook:Een hoop vrienden blijft samen – Kerstin Schoene
Lees ook:Het derde dikke boek van Vos en Haas – Sylvia Vanden Heede
Lees ook:Haas in de stad – Annemarie Bon
Lees ook:Haas krijgt bezoek – Annemarie Bon
Lees ook:Haas kent een mop

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>