Leespluim januari voor Agent en Boef

De Leespluim van de maand januari 2009 gaat naar het prentenboek Agent en Boef van Tjibbe Veldkamp en Kees de Boer (Lannoo). Hier volgt het juryrapport van Leespluimjuryvoorzitter Herman Kakebeeke.

Vloermatje
De agent heet Agent, de boef heet Boef en de politiehond… precies! Daarover kunnen alvast geen misverstanden ontstaan. Het begin is meteen al hilarisch, maar laat je daardoor niet op het verkeerde been zetten. Een bijna huiselijke scène op het politiebureau, daarmee begint het verhaal. Achter tralies zit Boef te knutselen, aan de andere kant is Agent, met een schortje voor, bezig een sok te strijken. Dan nodigt Boef zijn bewaker uit om zijn plakwerkje te komen bekijken. Agent gaat erop in en trapt op het vloermatje dat Boef met lijm heeft ingesmeerd. Deze maakt van de verwarring gebruik er vandoor te gaan. Natuurlijk zet Agent meteen de achtervolging in, maar het is lastig lopen met een mat aan zijn voet. Maar Boef heeft een makkelijk te volgen spoor achtergelaten: tijdens zijn vlucht heeft hij van alles met lijm ingesmeerd.

Vastgeplakte juf
De kinderen op de speelplaats, een heer die ergens aanbelt, een verliefd paartje, een postbesteller, kortom, de hele maatschappij is ontwricht. Maar Agent is ook niet van gisteren, hij bedenkt een list, en ja hoor, Boef trapt erin. Dankzij Politiehond en tien rollen plakband wordt hij onschadelijk gemaakt en als een keurig ingepakt pakketje teruggebracht naar zijn cel.
Een doldwaas verhaal waarin de illustraties op spettererende wijze de tekst aanvullen. Vergelijk de illustratie van de speelplaats met vastgeplakte juf en kinderen met die van dezelfde speelplaats iets verderop in het boek, of de botsing van Agent met een tuinman die een kruiwagen vol tuinkabouters voortduwt. En dan al die grappige details: het matje met ‘welkom’ erop in de cel, de tuinkabouter die in een vogelnest is terechtgekomen en hoeveel bananenschillen komen er in het verhaal voor. Wie het laatst lacht, lacht het best, of wie een kuil graaft voor een ander… en misschien weet u nog een passend spreekwoord bij dit verhaal te bedenken.

[Bron: Leespluimjury, Villakakelbont]

Lees ook:Agent en Boef: Het grote verzamelboek – Tjibbe Veldkamp & Kees de Boer
Lees ook:Agent en Boef en de gladde grapjes (Agent en Boef 7) – Tjibbe Veldkamp
Lees ook:Agent en boef en de boefagent
Lees ook:Agent en Boef: Het tweede grote verzamelboek – Tjibbe Veldkamp
Lees ook:Lijm – Frank Geleyn

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>