Eten en snoepen in kinderboeken

De Nederlandse Kinderboekenweek 2008 is nog maar pas achter de rug of daar wordt al het thema bekendgemaakt voor de Kinderboekenweek 2009. Dat wordt Eten en snoepen in kinderboeken.

Snoskommers en hasselbramenjam
De Kinderboekenweek 2009, de 55ste editie, loopt van woensdag 4 tot en met zaterdag 17 oktober 2009 en wordt zonder twijfel de lekkerste Kinderboekenweek ooit. Onder het motto Aan tafel! – Eten en snoepen in kinderboeken zullen boeken centraal staan waarin door kinderboekenauteurs bedacht eten een rol speelt. Gouden Griffelwinnaar 2008 Jan Paul Schutten schrijft het Kinderboekenweekgeschenk.
Eten, drinken en snoep heeft een speciale plaats binnen de kinderliteratuur. Naast non-fictie, zoals kookboeken voor kinderen, zijn eten, drinken en snoep veelvuldig te vinden in fictie. Auteurs laten binnen de eigen gecreëerde werkelijkheid graag en vaak de fantasie de vrije loop als het de inwendige mens betreft. De Grote Vriendelijke Reus van Roald Dahl eet snoskommers, Harry Potter snoept van Smekkies in alle Smaken en volwassenen worden weer kind in Schmidt´s Pluk van de Petteflet door het eten van hasselbramenjam.

Knibbel, knabbel, knuisje
In de klassieker Het Boek van Luilekkerland (1912) van Chr. van Abkoude spuit de fontein wijn en limonade, regent het snoep regent en zijn de huizen van koek. Een ander mooi voorbeeld is Knibbel, knabbel, knuisje, wie knabbelt er aan mijn huisje? uit Hans en Grietje. Of boeken waarin het eten onlosmakelijk verbonden is met de hoofdpersoon zoals de honing in Winnie de Poeh of de snoephartjes met tekst in de boeken van Lena Lijstje, die Lena helpen antwoord te vinden op haar vragen.
Van Jan Paul Schutten (1970) verscheen in 2003 zijn eerste kinderboek Ruik eens wat ik zeg. Hij ontving hiervoor in 2004 een Vlag en Wimpel van de Griffeljury. In de Kinderboekenweek van 2008 werd zijn boek Kinderen van Amsterdam bekroond met de Gouden Griffel. Schutte gaat voor de Kinderboekenweek een non-fictie boek over eten schrijven.

[Bron: Villakakelbont, Leesplein]

* Boeken winnen? Kijk onder de categorie winnen welke acties momenteel lopen *

 

Lees ook:Knibbel knabbel knuisje – Ivo de Wijs
Lees ook:Snoepen van kinderboeken
Lees ook:Aanloop naar Kinderboekenweek
Lees ook:De wraak van het spruitje & Koekjes
Lees ook:Superslimme dieren – Jan Paul Schutten

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>