Nationale Voorleesdagen 2018 van start

Vandaag zijn de jaarlijkse Nationale Voorleesdagen weer van start gegaan. Deze feestelijke dagen duren van 24 januari tot 3 februari 2018 en aan het festijn wordt in het hele land aandacht besteedt.

Traditioneel vond vandaag het Nationale Voorleesontbijt plaats waarbij weer talloze bekende én onbekende Nederlanders voorlezen aan peuters en kleuters om zo het voorlezen, aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen, te stimuleren. Met deze honderden Voorleesontbijten op kinderdagverblijven, peuterspeelzalen, bibliotheken en scholen wordt voorlezen in het zonnetje gezet.

Het prentenboek Ssst! De tijger slaapt van Britta Teckentrup is het Prentenboek van het Jaar 2018 en werd door bibliotheken geselecteerd voor de Prentenboek TopTien 2018. In het boek willen de dieren de tijger niet wakker maken. Maar ze ligt wel vreselijk in de weg… Gelukkig heeft Kikker een idee: met een ballon zweven ze over de tijger heen. Daarbij kunnen ze wel wat hulp gebruiken. Blaas je mee, zodat alle dieren veilig aan de overkant komen?

Uit het overstelpende aanbod maakte een jury van jeugdbibliothecarissen ook dit jaar weer een selectie: de Prentenboek TopTien. Het belangrijkste criterium bij het kiezen van het Prentenboek van het Jaar is dat het boek, naast een goed verhaal en aantrekkelijke illustraties, voldoende aanknopingspunten biedt voor interactie met peuters en voor verwerking in hun spel.

Prentenboek TopTien van het Jaar 2018:
Ssst! De tijger slaapt van Britta Teckentrup (Gottmer)
Gewoon zoals je bent van Jonny Lambert (Veltman)
Slaap maar fijn, bouwterrein van Sherri Duskey Rinker en Tom Lichtenfeld (Moon)
Antonia van Anke de Vries en Piet Grobler (Lemniscaat)
De kusjeskrokodil van Jozua Douglas en Loes Riphagen (De Fontein)
Alberts boom van Jenni Desmond (Lemniscaat)
Ik ben bij de dinosaurussen geweest van Edward van de Vendel en Floor de Goede (Querido)
Mijn potje van Anita Bijsterbosch (Clavis)
Mmm… een taart! van Susanne Strasser (Hoogland & Van Klaveren)
Nog even mijn haartjes wassen van Jörg Mühle (Gottmer)

Het doel van de Nationale Voorleesdagen is het stimuleren van voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen. De campagne is een initiatief van Stichting Lezen en vindt voor de 15e achtereenvolgende keer plaats.

Lees ook:Ssst! De tijger slaapt verkozen tot Prentenboek van het Jaar 2018
Lees ook:De Nationale Voorleesdagen 2011
Lees ook:Nationale Voorleesdagen 2015 van start gegaan
Lees ook:Nationale Voorleesdagen 2016 van start
Lees ook:Nationale Voorleesdagen 2017 van start

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>