Dick Bruna (1927-2017) overleden

In zijn woonplaats Utrecht is op 16 februari 2017 de 89-jarige illustrator en schrijver van kinderboeken Dick Bruna overleden. Bruna werd wereldberoemd dankzij zijn populaire personage Nijntje (in het Engels ook wel Miffy). In december 2016 kreeg hij de Max Velthuijsprijs voor zijn gehele oeuvre. 

Wie is er niet groot mee geworden? Deze vraag werd veel gesteld op social media na zijn dood. Zijn werk is zo bekend dat bijna niemand het niet meteen zal (her)kennen. De Utrechter maakte vrij eenvoudige, lieve tekeningen die zeer herkenbaar bleken te zijn. Bruna schreef en illustreerde maar liefst 124 prentenboeken en ontwierp daarnaast vele affiches en omslagen voor de pocketboeken van Zwarte Beertjes.

Ook internationaal maakt Bruna sinds de jaren zestig furore met zijn werk. Vooral in Japan geniet Bruna’s werk grote waardering, omdat zijn stijl perfect aansluit bij de heersende voorkeur voor minimalisme.

Maar veranderen deed hij niet. Ook al verdiende hij veel geld aan zijn internationale succes, Bruna bleef gewoon in hetzelfde rijtjeshuis wonen. De man van boeken als Nijntje, Bertje Big, Boris Beer en Fien en Pien fietste dan ook altijd van zijn huis naar zijn atelier. In 2011 ging hij met pensioen.

De boeken van Dick Bruna zijn in meer dan vijftig talen uitgegeven en de laatste jaren werden er ook boekjes vertaald naar Nederlandse dialecten, zoals bijvoorbeeld het Twents en het Haags. In totaal werden er meer dan 85 miljoen exemplaren van zijn boeken verkocht.

Lees ook:Gratis naar Dick Bruna Huis met snor of bloemetjesjurk
Lees ook:Afsluiting van de Zomer van Dick Bruna
Lees ook:Nijntje zet haar schoen – Dick Bruna
Lees ook:Nijntje de kunstenaar – Dick Bruna
Lees ook:Dick Bruna: 120 boeken

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>