Nationale Voorleesdagen 2017 van start

Vandaag zijn de Nationale Voorleesdagen 2017 van start gegaan! Traditioneel worden deze dagen geopend met het Nationale Voorleesontbijt waarbij bekende Nederlanders voorlezen aan kinderen. De voorleesdagen duren dit jaar van 25 januari tot en met 4 februari.

Dit jaar zullen onder anderen Ronald Plasterk, Lilianne Ploumen, Kees Tol, Eberhard van der Laan, Martin van Rijn, Beatrice de Graaf, Beau van Erven Dorens en Rick Brandsteder tijdens het Nationale Voorleesontbijt voorlezen op peuterspeelzalen en scholen door heel Nederland. H.K.H. Prinses Laurentien doet dit in de nieuwe bibliotheek in Almere. Ook Benji Davies – auteur van het Prentenboek van het Jaar – zal bij dit ontbijt aanwezig zijn.

Tijdens de Nationale Voorleesdagen staan prentenboeken centraal. Dit jaar is De kleine walvis van Benji Davis verkozen tot Prentenboek van het Jaar 2017. Hierin woont Boy met zijn vader en zes katten in een klein vissershuisje. Na een stormachtige nacht vindt hij een jonge walvis op het strand. Dat is het begin van een bijzondere vriendschap…

Benji Davies is een Britse kinderboekenauteur en illustrator. In 2014 won hij met The Storm Whale de Oscar’s First Book Prize. Het boek werd in 2015 in het Nederlands vertaald als De kleine walvis door Edward van de Vendel.

Speciaal voor De Nationale Voorleesdagen 2017 komt De kleine walvis uit in een mini-editie met gratis app voor € 4,95. De tekeningen uit het prentenboek komen tot leven in de app. Speel hem hier of download de app op je telefoon of tablet. Ook wordt er extra aandacht besteed aan de Prentenboek TopTien van De Nationale Voorleesdagen. Nederlandse jeugdbibliothecarissen hebben naast De kleine walvis nog negen andere prentenboeken uitgekozen.

Prentenboek TopTien van het Jaar 2017:
Berre is bijna jarig – Annemie Berebrouckx (De Eenhoorn)
Buurman Brombeer – Ciara Flood (De Fontein)
De kleine walvis – Benji Davies (Luitingh-Sijthoff)
Hé, wie zit er op de wc? – Harmen van Straaten (Leopold)
Het boek zonder tekeningen – B. J. Novak (Terra – Lannoo)
Klein Geitje kan alles – Yvonne Jagtenberg (Leopold)
Kleine blauwe truck – Alice Schertle (Gottmer Uitgevers)
Kom uit die kraan! – Tjibbe Veldkamp (Lemniscaat)
Lente, zomer, herfst, winter – Britta Teckentrup (Veltman Uitgevers)
Van wie is die hoed? – Joukje Akveld & Thé Tjong-Khing (Gottmer Uitgevers)

De belangrijkste criteria bij het kiezen van de TopTien en het Prentenboek van het jaar is dat het boek, naast een goed verhaal en aantrekkelijke illustraties, voldoende aanknopingspunten biedt voor interactie met peuters en kleuters.

Het doel van de Nationale Voorleesdagen is het stimuleren van voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen. De campagne is een initiatief van Stichting Lezen en vindt voor de 14e achtereenvolgende keer plaats.

Lees ook:De kleine walvis verkozen tot Prentenboek van het jaar 2017
Lees ook:Het eiland van opa – Benji Davies
Lees ook:De kleine walvis in de winter – Benji Davies
Lees ook:De kleine walvis – Benji Davies
Lees ook:Prentenboek van het Jaar

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>