Winnaar Gouden Griffel 2016

De Gouden Griffel, de prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige kinderboek, gaat dit jaar naar Anna Woltz voor haar jeugdboek Gips. Woltz ontving de Griffel tijdens het Kinderboekenbal, de traditionele opening van de Kinderboekenweek, in de Philharmonie Haarlem.

‘Haar stijl maakt het Woltz mogelijk dit rijke verhaal in slechts 166 bladzijden te vertellen. Virtuoos verbindt en vervlecht ze verhaallijnen. Haar beeldende taal heeft geen nadere uitleg nodig. Alles heeft een functie. Woltz heeft een geraffineerde manier om informatie te introduceren en te doseren’, volgens de jury onder leiding van Margreet Ruardi.

Het boek gaat over Fitz, die woedend is. Haar ouders zijn net uit elkaar en samen met haar zusje Frankie moet ze voor het eerst bij haar vader gaan logeren. Maar na een uur is Frankie al gewond en ontmoet de hele familie elkaar weer op de Spoedeisende Hulp.

Terwijl buiten het dikste pak sneeuw van haar leven valt, zwerft Fitz door het ziekenhuis. Maar dan ontmoet ze een geheimzinnige jongen van vijftien en een extreem kordaat meisje dat niet altijd de waarheid vertelt.

Fitz gelooft niet meer in de liefde, maar voor ze het weet beraamt ze een romantisch plan voor een verpleegster, steelt ze gips en wordt ze per ongeluk zelf verliefd. Want je kunt voor altijd in de wachtkamer blijven zitten, maar je kunt ook dapper zijn.

Anna Woltz heeft voor dit boek meegelopen met haar zus, die chirurg in opleiding is. Op die manier kreeg ze een kijkje voor en achter de schermen van de Spoedeisende Hulp.

Lees ook:Gips – Anna Woltz
Lees ook:Onze zomer
Lees ook:Preview Onze zomer
Lees ook:Onze zomer
Lees ook:Alaska – Anna Woltz

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>