Winnaars Dioraphte Literatour Prijs 2016

De jury van de Dioraphte Literatour Prijs heeft op vrijdagavond 16 september 2016 De ijsmakers (De Bezige Bij) van Ernest van de Kwast bekroond met de Dioraphte Literatour Prijs 2016.

De ijsmakers is een unieke roman over familie en volwassenwording die zindert van sensualiteit, glinstert van hartstochtelijkheid en die een positief migratieverhaal vertelt’, aldus de jury.

De Publiekprijs werd gewonnen door Waar het licht is (Moon) van Jennifer Niven. Maar liefst 10.000 jongeren hebben tussen 5 en 15 september gestemd op hun favoriete boek. Dat is twee keer zoveel dan bij de verkiezing van vorig jaar.

In de categorie Vertaald heeft Aleid van Eekelen-Benders gewonnen met haar vertaling van Waar het licht is van Jennifer Niven (Moon). De winnaars ontvingen uit handen van de jury elk een cheque van € 15.000,-. De prijzen werden vanavond bekendgemaakt en uitgereikt op de Boekenparade tijdens de YALBAL-avond in de Tolhuistuin.

De overige genomineerden voor de juryprijs waren De zee zien van Koos Meinderts (De Fontein), Het bestand van Arnon Grunberg (Nijgh & Van Ditmar), Het uur van Zimmerman van Karolien Berkvens (Lebowski), Oliver van Edward van de Vendel (Querido) en Underdog van Elfie Tromp (De Geus).

De vakjury van de Dioraphte Literatour Prijs 2016 bestaat uit: Miriam Piters (voorzitter), Jolanda van der Ven, Polly den Tenter, Stefanie Schulte, Diantha de Vries en werd bij het vaststellen van de winnaars van beide categorieën versterkt met de twee jongeren Eline Berkhout en Saar van der Lugt.

De uitreiking van de Dioraphte Literatour Prijs is de aftrap voor de ‘Boekenweek voor jongeren’: Literatour. In deze week bezoeken maar liefst zeventien auteurs 140 vmbo en havo-scholen voor in totaal 154 bezoeken. Aldaar gaan zij met jongeren in discussie over literatuur, de verplichte leeslijsten en wat zij zelf het liefst zouden willen lezen.

Dit jaar is er voor het eerst een geschenk geschreven, met de titel 3PAK, door drie auteurs: Mirjam Mous, Helen Vreeswijk en Alex Boogers. Zowel de boekhandel als bibliotheek geven tijdens Literatour 3PAK cadeau aan hun jongere lezers.

De Dioraphte Literatour Prijs komt tot stand met financiële ondersteuning van Stichting Dioraphte. Literatour is een initiatief van Stichting CPNB en Stichting Lezen en wordt ondersteund door Stichting Dioraphte, Fonds21, Nederlands Letterenfonds, Stichting SSS, Malmberg, CJP en Stichting De Versterking.

Lees ook:Op mijn schouders – Jennifer Niven
Lees ook:Winnaars Dioraphte Literatour Prijs 2017
Lees ook:Literatour: boekenweek voor jongeren
Lees ook:Winnaars Dioraphte Literatour Prijs 2015
Lees ook:Nominaties Dioraphte Literatour Prijs 2015

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>