Woutertje Pieterse Prijs 2016 voor Stem op de okapi

Gisteren werd de Woutertje Pieterse Prijs voor de 29e keer uitgereikt. Deze prijs wordt jaarlijks toegekend aan het beste Nederlandstalige jeugd- of kinderboek. De prijs bestaat uit een oorkonde en een bedrag van 15.000 euro.

Ditmaal ging de Woutertje Pieterse Prijs voor het beste boek van 2015 naar Stem op de okapi van Edward van de Vendel en Martijn van der Linden. Vanwege het overlijden van juryvoorzitter Wim Brands op 4 april jl. was de prijsuitreiking uitgesteld van 9 april naar 16 mei.

“Gedreven door nieuwsgierigheid en een ongebreidelde fantasie proberen Edward van de Vendel en Martijn van der Linden de ziel en de aard van de okapi in dit boek te vangen in woord en beeld.”

“Schrijver en illustrator blijken er niet naar te streven de lezer een compleet feitenrelaas over de okapi te presenteren. Ze hebben de okapi daarentegen benaderd als kunstenaars, hem op de fiets gezet, hem rood gemaakt met blauwe strepen, hem bezongen in liedjes.”

“Ze hebben in hun benadering van de okapi die ‘gewoon’ in dierentuinen rondloopt, de deur naar onbegrensde creativiteit en fantasie wagenwijd opengezet. Hun okapi is poëzie. Hij doet ons verwonderen en verbazen, en is het ultieme bewijs dat er zonder verbeelding geen werkelijkheid is.”

Naast Stem op de Okapi nomineerde de jury dit jaar Bosch. Het vreemde verhaal van Jeroen, zijn pet, zijn rugzak en de bal… van Thé Tjong-Khing, De Hemel van Bart Moeyaert en Gerda Dendooven, Een aap op de WC, een dierentuin in oorlogstijd van Joukje Akveld, Rond vierkant vierkant rond van Ted van Lieshout en Tijs en de eenhoorn van Imme Dros en Harrie Geelen.

Lees ook:Nominaties Woutertje Pieterse Prijs 2016
Lees ook:Stem op de okapi – Edward van de Vendel
Lees ook:Nominaties Woutertje Pieterse Prijs 2017
Lees ook:Jury Woutertje Pieterse Prijs 2010
Lees ook:Woutertje Pieterse Prijs 2015 voor Doodgewoon

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>