Dick Bruna wint Max Velthuijs-prijs 2016

Op 15 maart 2016 is besloten dat Dick Bruna de Max Velthuijs-prijs 2016 heeft gewonnen voor zijn gehele oeuvre. Deze prijs wordt sinds 2006 om de drie jaar uitgereikt en bestaat o.a. uit een geldbedrag van 60.000 euro.

De jury van de prijs bestaat uit Annelies Fontijne (voorzitter), Carll Cneut, Gert Gerrits, Wim Hofman en Gioia Smid. Recente eerdere laureaten zijn Wim Hofman (2013), Thé Tjong-Khing (2010) en Mance Post (2007).

De jury over winnaar Dick Bruna:
“Bruna is de meester van de klare lijn. Hij weet met een minimaal kleurenpalet een maximum aan effect te bereiken. Het ogenschijnlijk gemak waarmee hij ruimte in een perspectiefloos vlak brengt is ongeëvenaard.”

“De eenvoud van zijn werk is betoverend. Het vereist een groot talent om werk van deze kwaliteit te maken. Bruna is zich blijven verbeteren door niet aflatend te zoeken naar het juiste evenwicht in de compositie. Hij heeft telkens de grens opgezocht in zijn streven naar een nog eenvoudiger vorm. Zijn doelgerichte werkwijze dwingt grote bewondering af.”

Dick Bruna is gedurende zijn carrière al veelvuldig bekroond en er zijn veel exposities aan zijn werk gewijd. Zijn meest bekende werk is Nijntje, verhalen over een konijn die wereldwijd aan kleine kinderen wordt voorgelezen.

Bruna’s werk is opgenomen in de collecties van het Centraal Museum Utrecht en het Rijksmuseum Amsterdam. De Max Velthuijs-prijs wordt op 22 september uitgereikt in het Letterkundig Museum in Den Haag.

Lees ook:Gratis naar Dick Bruna Huis met snor of bloemetjesjurk
Lees ook:Dick Bruna: 120 boeken
Lees ook:Afsluiting van de Zomer van Dick Bruna
Lees ook:Ted van Lieshout krijgt Thijssen-prijs
Lees ook:Nijntje en oom vliegenier – Dick Bruna

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>