Nominaties Woutertje Pieterse Prijs 2016

De Woutertje Pieterse Prijs, vernoemd naar een personage van Multatuliis een prijs voor het beste Nederlandse kinder- of jeugdboek. De prijs wordt jaarlijks toegekend door een vakkundige jury. Enige tijd voor de uitreiking wordt er een shortlist bekend gemaakt met de nominaties.

Vorig jaar wonnen Bette Westera en Sylvia Weve de prijs voor hun prachtige werk Doodgewoon. In het radioprogramma Opium op Vier werden de genomineerden voor de Woutertje Pieterse Prijs van dit jaar bekendgemaakt:

Bosch - Thé Tjong-Khing (Leopold)
De Hemel - Bart Moeyaert en Gerda Dendooven (Querido)
Een aap op de WC - Joukje Akveld (Hoogland & Van Klaveren)
Rond vierkant vierkant rond - Ted van Lieshout (Leopold)
Stem op de Okapi - Edward van de Vendel en Martijn van der Linden (Querido)
Tijs en de Eenhoorn - Imme Dros en Harrie Geelen (Querido)

De jury over de genomineerde boeken van 2016:

Bosch: “Een beeld is niet zomaar een beeld, elk verhaal roept een nieuw verhaal op, onder elke betekenislaag schuilt een volgende. Dat hebben de verhalenverteller van vandaag en de vijftiende-eeuwse schilder gemeen. Hun wereld is onvoorstelbaar rijk en laat zich slechts mondjesmaat ontdekken.”

De Hemel: “De dood is als een oudere broer, of een lege plek aan tafel. Hij kent jou door en door, jij kent hem steeds beter, maar nooit helemaal. Prozaïsch en poëtisch tegelijk, krachtig en subtiel is deze lichtvoetige evocatie in woord en beeld van de eenzame mens.”

Een aap op de WC: “Zebra’s tussen het puin, een orang-oetan achterop de fiets, tijgers die moeten sterven. De bijna vergeten gevolgen van het bombardement in Rotterdam voor dierentuin Blijdorp levert een van de meest oorspronkelijke Tweede Wereldoorlogboeken op: een klein, eenvoudig en anekdotisch verhaal over grootse daden van mensen en dieren.”

Rond vierkant vierkant rond: “Van Lieshout verzamelt, herneemt en herwerkt zodat verrassende expressievormen, betekenissen en toonaarden ontstaan. In eenvoudige termen en met vernuft. Een nieuwe bouwsteen die bijdraagt aan een totaalconcept dat opnieuw en opnieuw peilt naar de essentie van poëzie.”

Stem op de Okapi: “Lichtvoetig verkennend of gedreven door ongebreidelde fantasie trachten schrijver en illustrator het ongrijpbare in de aard van een ‘schitterend en stil mysteriedier’ te vatten. De okapi danst, ontroert en verrast op iedere bladzijde: de okapi is poëzie.”

Tijs en de Eenhoorn: “Kleurrijke en expressievolle vertelling in woord en beeld over de zoektocht van een jongetje en zijn gefantaseerde eenhoorn naar de plek waar ze thuishoren. Een subtiele maar lichtvoetige ode aan de troostrijke kracht van de verbeelding.”

De Woutertje Pieterse Prijs bestaat uit een oorkonde en een bedrag van 15.000 euro. De winnaar van de 29ste editie wordt op 9 april 2016 bekendgemaakt in de Openbare Bibliotheek Amsterdam.

Lees ook:Woutertje Pieterse Prijs 2016 voor Stem op de okapi
Lees ook:Woutertje Pieterse Prijs 2015 voor Doodgewoon
Lees ook:Nominaties Woutertje Pieterse Prijs 2017
Lees ook:Jury Woutertje Pieterse Prijs 2010
Lees ook:Gratis lestips Wouterje Pieterse Prijs

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>