Nationale Voorleesdagen 2016 van start

Vandaag zijn de Nationale Voorleesdagen 2016 van start gegaan met het Nationale Voorleesontbijt. Bekende Nederlanders lezen voor aan kinderen tijdens dit jaarlijks terugkerende ontbijt. De voorleesdagen duren dit jaar van 27 januari tot en met 6 februari.

Er worden ook ditmaal weer allerlei activiteiten georganiseerd door kinderdagverblijven, peuterspeelzalen, basisscholen, bibliotheken en boekwinkels. Het doel van de campagne is het stimuleren van voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen.

Tijdens de Nationale Voorleesdagen staan prentenboeken centraal. Dit jaar is We hebben er een geitje bij! verkozen tot Prentenboek van het Jaar 2016. Het is een prentenboek van schrijfster Marjet Huiberts en illustratrice Iris Deppe.

In het boek is er een nieuwe bewoner op de kinderboerderij geboren. Voor Mik het babygeitje heeft gevonden, gaat hij langs alle andere kinderboerderijdieren, die elk op hun eigen manier uiting geven aan hun blijdschap over de geboorte van het nieuwe geitje.

Ieder jaar kiest een jury van Nederlandse jeugdbibliothecarissen de Prentenboek TopTienWe hebben er een geitje bij! was deze keer de winnaar. Speciaal voor De Nationale Voorleesdagen komt het prentenboek uit in een mini-editie, verkrijgbaar bij de boekwinkel voor slechts €4,95. Maar dat is niet alles: bij het prentenboek hoort nog een geweldig leuke, interactieve app. In de app kun je spelletjes spelen, liedjes luisteren en kijken naar de animatie van het prentenboek, voorgelezen door Georgina Verbaan.

Prentenboek TopTien van het Jaar 2016:
De krijtjes staken – Drew Daywalt en Oliver Jeffers (De Fontein)
De krokodil die niet van water hield – Gemma Merino (Lemniscaat)
De leeuw en het vogeltje – Marianne Dubuc (Querido)
Feestmaal voor de koning – Marlies Verhelst en Linde Faas (Lemniscaat)
Gewonnen – Ruth Wielockx (Clavis)
Gonnie & vriendjes in ganzenpas – Olivier Dunrea (Gottmer)
Het ei van Egel – Nozomi Takahashi (De Eenhoorn)
Sneeuwwitje breit een monster – Annemarie van Haeringen (Leopold)
Vergeet mij nietje – Milja Praagman (De Eenhoorn)
We hebben er een geitje bij! – Marjet Huiberts en Iris Deppe (Gottmer)

De boeken die nog niet zijn besproken op deze blog zullen gedurende de Nationale Voorleesdagen op deze blog voorbij komen. En vergeet niet: vergroot je wereld, lees 15 minuten per dag.

Lees ook:We hebben er een geitje bij! verkozen tot Prentenboek van het jaar 2016
Lees ook:We hebben er een geitje bij! (geschenkset) – Marjet Huiberts
Lees ook:Nationale Voorleesdagen 2017 van start
Lees ook:Dag meneer, hebt u een hond? – Marjet Huiberts
Lees ook:De kleine walvis verkozen tot Prentenboek van het jaar 2017

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>