Winnaars Dioraphte Literatour Prijs 2015

Eindelijk was het dan zover: de uitreiking van de Dioraphte Literatour Prijs 2015! De winnaars van dit jaar zijn Birk van Jaap Robben, De veteraan van Johan Faber en Eleanor & Park van Rainbow Rowell.

Het boek Birk van Jaap Robben (De Geus) heeft de meeste stemmen gekregen en won daarmee de Publieksprijs van de Dioraphte Literatour Prijs 2015. In de categorie Oorspronkelijk Nederlandstalig heeft De veteraan van Johan Faber (Nijgh & Van Ditmar) gewonnen. De Juryprijs in de categorie Vertaald ging naar Eleanor & Park (Van Goor), vertaald door Annelies Jorna en Ineke Lenting en geschreven door Rainbow Rowell.

De winnaars ontvangen per titel €15.000 aan prijzengeld. Er is in totaal maar liefst 5400 keer gestemd voor de Publieksprijs. De winnaars kregen de prijzen uit handen van juryvoorzitter Annemarie Terhell tijdens de uitreiking in de Openbare Bibliotheek Amsterdam.

De Jury over Birk, het romandebuut van Jaap Robben: ‘Hoe beleef je je tienerjaren met een moeder die zucht alsof iedere ademhaling moeite kost? Jaap Robben laat het je voelen en schreef met Birk een knappe psychologische roman over een levensechte jongen die dreigt te verstikken in een scheve relatie.’

Over De veteraan schrijft de jury: ‘Faber schrijft toegankelijk, precies, met scherpte en met humor. De veteraan is een rijk en gelaagd boek dat zich op allerlei niveaus laat lezen. De hoofdpersoon kan wandelen wat hij wil, zijn ondergang is onafwendbaar.’

Over Eleanor Park van Rainbow Rowell schreef de jury: ‘Hilarische scenes, levensechte karakters en een sprankelende toon: de schrijfster sleept je mee in dit onvergetelijke liefdesepos over twee bijzondere buitenbeentjes.’

In de afgelopen week zijn alle genomineerden voor de Dioraphte Literatour Prijs 2015 besproken op deze blog. Sommige romans waren echter al eens behandeld. Klik op de titel van het boek om naar het betreffende artikel op deze blog te gaan.

De nominaties in de categorie oorspronkelijk Nederlandstig waren: De veteraan van Johan Faber, De lieve vrede van Geertje Kindermans, Birk van Jaap Robben, Overspoeld van Gideon Samson en Julius ’t Hart en Valavond van Marita de Sterck.

En de nominaties in de categorie vertaald waren: Zac & Mia van A.J. Betts, Bunkerdagboek van Kevin Brooks, De geur van vrijheid van Guiseppe Catozzella, Een bijna volmaakte vriendschap van Milena Michiko Flašar en Eleanor & Park van Rainbow Rowell.

Lees ook:Nominaties Dioraphte Literatour Prijs 2015
Lees ook:Winnaars Dioraphte Literatour Prijs 2017
Lees ook:Winnaars Dioraphte Literatour Prijs 2016
Lees ook:Eleanor & Park – Rainbow Rowell
Lees ook:Zac & Mia – A.J. Betts

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>