Leespluim november 2013: Keteltje prinses op les – Jeska Verstegen

Dit is een van de leukste voorleesboeken die in 2013 is uitgekomen. Gezellig, eigenwijs, heel grappig en herkenbaar. Het perfecte recept voor een Leespluim.

Juryrapport
Kathelijne Catherijne Josefien heet ze en ze is zes jaar. En prinses. Maar iedereen noemt haar Keteltje omdat ze kan zingen als een fluitende fluitketel en als ze erg boos is, komt er stoom uit haar oren. Ze woont natuurlijk in een paleis met haar Koningin Moeder, Generaal Vader en een alleraardigste Prins Opa. Net als alle kinderen van zes jaar leert ze lezen, schrijven en rekenen.

DagHallo
Maar er zijn ook speciale prinsessendingen die ze moet leren. Zwaaien bijvoorbeeld, dat is net als het uitpersen van een sinaasappel maar dan in de lucht; ‘welkom’ zeggen en niet gewoon ‘daghallo’; koninklijk telefoneren; lintjes doorknippen en nog meer van die dingen waar gewone kinderen nooit mee te maken krijgen. Gelukkig is er ook nog Prins Opa en die heeft vaak tijd om samen met Keteltje leuke dingen te doen. Van hem krijgt ze voor haar verjaardag een roze helikoptertje cadeau. Soms komt er wel een prins logeren maar echte vriendjes is ze met biggetje Beppie en poes Sneeuwbal. Die drie zijn onafscheidelijk, tot bij officiële gelegenheden aan toe.

Minstens een verhaaltje voor het slapengaan
Op een avond, als de Koningin Moeder het te druk heeft met regeren om Keteltje een verhaaltje voor het slapengaan voor te lezen, bedenkt Keteltje een wet: de ‘wet van Keteltje’. En die luidt: Ieder kind moet minsten één verhaaltje voor het slapengaan voorgelezen krijgen! Ze zet er haar handtekening onder, geeft de wet aan haar Koningin Moeder. En zowaar, die zet er ook haar handtekening onder, met een gouden pen.

Verhalen maken rijker dan geld
Een boek vol korte afgeronde verhaaltjes die zich er uitermate toe lenen om te voldoen aan de Wet van Keteltje. Het aardige is dat ze als het ware twee kanten van een medaille laten zien. Op de ene kant een prinses met alle toeters en bellen die daarbij horen, op de andere kant een meisje van zes jaar dat lekker eigenwijs in het leven staat. Die twee kanten gaan voortdurend naadloos in elkaar over. De speelse, springerige tekeningen geven een rake typering van Keteltje. En dan is er nog die behartigenswaardige regel van Keteltjes overleden Prinses Oma: ‘Lees veel, verhalen maken je rijker dan geld.’ Zeker zulke verhalen als die over Keteltje dus.

Over de Kiddo Leespluim
De Leespluim is een bekroning van kwalitatieve boeken voor het jonge kind (0 tot 6 jaar) om hen te prikkelen tot lezen en hun leesplezier en taalvaardigheid te bevorderen. De winnende uitgever, auteur en illustrator ontvangen een oorkonde en aandacht in de media

Lees mijn boekverslag op Kinderboeken.blog.nl

Bron: Leesplein

Titel: Keteltje. Prinses op les
Auteur: Jeska Verstegen
Uitgeverij: Leopold
ISBN: 9789025862039
Voor kinderen vanaf ongeveer 2 jaar.

Lees ook:Keteltje prinsessenpret – Jeska Verstegen
Lees ook:Keteltje en de superstrik – Jeska Verstegen
Lees ook:Keteltje, prinses op les – Jeska Verstegen
Lees ook:Keteltje op pad met Prins Opa – Jeska Verstegen
Lees ook:Leespluim december 2013: Het Boekenliefje – Helen Docherty en Thomas Docherty

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>