Het leukste abc van Tom Schamp wint Zilveren Pallet

28 juni 2013 – Een terechte winnaar van deze nog best wel nieuwe bekroning. En kans op het Gulden Palet eind september.

Gisteren werden de Zilveren Griffels en Penselen uitgereikt voor de mooiste kinderboeken uit 2012. Niet-Nederlandse illustratoren komen sinds vorig jaar in aanmerking voor twee Zilveren Paletten, waarvan er één het Gulden Palet kan winnen. Tom Schamp mocht een Zilveren Pallet in ontvangst nemen voor Het leukste abc ter wereld (Lannoo). Het 2e palet ging naar  Takkenkind van Gerda Dendooven (Querido).Het Gouden Penseel en het Gulden Palet worden op 25 september tijdens de opening van de tentoonstelling Penselen in het Rijksmuseum bekendgemaakt en uitgereikt.

“ Belg Tom Schamp verrast met zijn unieke fantasiewereld”
Dat is te lezen in het juryverslag. “Een ABC-boek met bij de A geen doorsnee aap, maar een alligator – Tom Schamp laat je zien wat je eerder nooit zag, maar vanaf nu beslist niet meer kunt wegdenken. Bekijk je immers de kop van de alligator, zet je de bek op een kiertje en zet je daar een stokje tussen om hem open te houden, en draai je hem een kwartslag, met de opening naar beneden, dan staat daar, natuurlijk, een A.”

Spelen met lettervormen
“De B is een contrabas, zijn C een Chiquita-banaan, zijn Q is een opgekrulde kat met uitstekend staartje, en zet één naaldhak omgekeerd en omgedraaid op een andere, en je hebt de N – van naaldhak. Zo gaat het door, zo blijft Schamp verrassen, tot we aanbeland zijn bij de Z: de Z van zwaan, zebra én zeevogel. De begeleidende tekst luidt daar toepasselijk: ‘Zoveel onzin zag ik zelden’ – en daar kan de jury het alleen maar volmondig mee eens zijn. Wát een geestig gevonden, goed uitgevoerde, originele onzin!”

Afwisselend, fantasierijk en vrolijk
Elk van de zesentwintig letters is weer anders verbeeld, en op elke plaat is de letter – of in elk geval de vorm van die letter – leidend. Dat werkt door op alle niveaus: hoe langer je kijkt naar de W’s in het gewei van Walter het wapitihert, hoe meer je er ziet, zo veel dat het je heerlijk duizelt. Het is afwisselend, fantasierijk en vrolijk. En niemand gebruikt kleuren zoals Schamp dat kan, prachtig roze naast diep donkerbruin en vlammend rood bij ingehouden groen.

Bron: Persbericht Lannoo

Lees ook:Tom Schamp wint het gulden palet 2013
Lees ook:Nieuwe prijs voor beste buitenlandse illustraties, het Gulden Palet
Lees ook:Zilveren Griffels en Penselen uitgereikt
Lees ook:Het leukste abc ter wereld – Tom Schamp
Lees ook:Het grootste en leukste beeldwoordenboek ter wereld – Tom Schamp

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>