Leespluim december 2012: Wat is het mooi donker – Emiri Hayashi

Een schattig kartonboekje met grote aaibaarheidsfactor en veel lichtjes in het donker.

Fijn dat ik het zo vaak eens ben met de Leespluimjury. Dat is ook weer het geval bij dit boekje. Ik besprak het prentenboekje een aantal dagen geleden al.

Dit zegt de jury:
De meeste kindjes houden niet zo van donker, duister, nacht en zwart. ”Zelfs een donkere plek in een verlichte ruimte kan al bedreigend overkomen. Denk maar aan het donker onder het bed. Er zullen maar weinig kinderen zijn die het donker juichend tegemoet treden. We zouden eens moeten inventariseren welke hulpmiddelen ouders gebruiken om de verschrikkingen van het donker te bezweren.

Kinderen voelen zich veilig en geborgen als er iets vertrouwds in hun omgeving is. Een knuffel bijvoorbeeld of een nachtlampje. Of, zoals in dit boek, een zwart poesje dat je meeneemt in het donker en je allerlei lichtjes laat zien.

Met zijn grote ogen kijkt het je van het omslag indringend aan. Bovendien kun je het voelen, tot de snorharen toe. Het poesje loopt door heel het boek mee. Op elke bladzijde is het aanwezig. Soms bijna onzichtbaar in het donker van de illustratie, maar altijd voelbaar.”

Er zijn zoveel lichtjes
“Op die wandeling door het donker merk je dat er eigenlijk heel veel lichtjes zijn: de maan, de ogen van de poes, de verlichte ramen, de koplampen van de auto’s, de vuurvliegjes en duizenden sterren.

In zekere zin is het boek ook een soort telboek, van één maan tot vijf vuurvliegjes.

Sfeervolle illustraties
De illustraties in zwart, grijs en zilver met daarin de roze lichtjes werken heel suggestief en roepen een sfeer op die nog wordt versterkt door de steeds terugkerende zin: ‘Wat is het mooi donker…’ Op de laatste bladzijde staat de lezer/kijker/voeler nog een verrassing te wachten.

Titel: Wat is het mooi donker
Maker: Emiri Hayashi
Uitgeverij: Clavis
ISBN: 9789044817867
Vanaf ongeveer een jaar

Leespluim
De Leespluim is een bekroning van kwalitatief goede en veelzijdig bruikbare boeken voor jonge kinderen. De organisatie voor de uitreiking van de Leespluim is sinds augustus 2012 in handen van pedagogisch vakblad voor de kinderopvang KIDDO (uitgeverij SWP).Kijk hier voor alle Leespluimen en juryrapporten.

bron: LeesgoedPlus

Lees ook:Wat is het mooi donker – Emiri Hayashi
Lees ook:Leespluim voor ‘Konijn uit de hoed’
Lees ook:Wat is de sneeuw mooi – Emiri Hayashi
Lees ook:Leespluim juni 2014: Van licht en donker – Xavier Deneux
Lees ook:De grote opdracht

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Leespluim december 2012: Wat is het mooi donker – Emiri Hayashi

 1. Trein

  Er zou gewoon is een boekje moeten worden geschreven waardoor het gevoel van donker wordt omgedraaid. In plaats van eng en duister zou het moeten veranderen naar knus en vertrouwd.

    /   Reply  / 
  1. Annemieke Friesen Auteur

   Goed idee!

     /   Reply  / 
   1. Annemieke Friesen Auteur

    En ik denk dat dat precies is wat de schrijver met dit boekje heeft bedoeld. De zin Wat is het mooi donker komt niet voor niets zo vaak terug.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>