Owie en het geheime ding – Marianne Fraiquin en Henderien Steenbeek

Niet alleen om (voor) te lezen, ook om te ontdekken en uit te proberen. Een doe- en ontdekboek vol leuke proefjes en activiteiten.

Als je dit prentenboek openslaat, zie je linksboven een spiegeltje, die vastzit met klittenband en dus los kan. Spannend, wat gaan we daarmee doen?

‘Doen’ heeft de nadruk in dit prenten-, doe-, ontdek-, onderzoek-, kijkboek. Het is een leuke eerste kennismaking met wetenschap en techniek voor kinderen vanaf drie a vier jaar. Spelenderwijs leren ze met huis- tuin- en keukenspullen van alles in hun eigen veilige omgeving ontdekken.

Het verhaal
Owie krijgt een geheimzinnig postpakketje. Wat zou het zijn? Kan het praten, en waar woont het eigenlijk? Al onderzoekend ontdekt Owie (en dus ook het kind die het voorgelezen krijgt) van alles over luchtdruk, zwaartekracht, spiegelbeelden, drijven en zinken, en verschillende perspectieven.

Het verhaal van Owie en het geheime ding vind ik niet heel sterk, die geldt echt als begeleider van het geheel. En de illustraties en de ‘op onderzoek uit’ dingen maken het mindere verhaal gelukkig wel goed. De ‘zelf aan de slag’ pagina’s zijn leuk. Met een draaischijf met verschillende voorwerpen,  leuke flapjes zodat keukenkastjes en deuren open en dicht kunnen en spannende uitvouwkaarten die op zolder liggen.

Zelf op onderzoek uit
Bij elke ontdekking kan het kind – samen met jou – aan de slag met de activiteitenpagina’s. Deze pagina’s zijn herkenbaar aan het icoontje met witte handje. De proefjes en doedingen sluiten aan bij wat Owie in het verhaal ontdekt. Kinderen kunnen met eenvoudige hulpmiddelen zelf uitproberen of je iets kunt laten drijven, wat je met een spiegeltje kunt doen, en welke leuke dingen je in de keuken kunt uittesten. Al is het wel te hopen dat ze hier niet zelf mee gaan experimenteren als je de was boven ophangt.
Achterin het boek staat bij elke activiteitenpagina achtergrondinformatie voor de voorlezer. Ook staan hier wat extra  onderzoeksmogelijkheden.

Owie is gemaakt in het kader van ‘Talentenkracht, een nationaal onderzoeksprogramma om de nieuwsgierigheid bij jonge kinderen te stimuleren op het gebied van wetenschap en techniek. Zie ook www.talentenkracht.nl

Titel: Owie en het geheimzinnige ding
Auteur:  Marianne Fraiquin en Henderien Steenbeek
Illustraties: Marijke Klompmaker
Uitgeverij:  NBDbiblion
ISBN: 9789054839712
Vanaf ongeveer vier jaar

Lees ook:Geweldige goocheltrucs voor kinderen – Jérôme Sauloup
Lees ook:Zo Zit Dat… Quiz je slim
Lees ook:Polle proeft de maan, die het allerlekkerst is!
Lees ook:DrOmEN – Sara Zonneveldt
Lees ook:Nieuw smurfen Zoekwoordenboek

1 Reacties // Reageer

One thought on “Owie en het geheime ding – Marianne Fraiquin en Henderien Steenbeek

  1. gold account

    Wil jij graag dat je kind nuttig bezig is, maar wil je kind het liefst plezier maken? Maak dan nu kennis met de taalcursussen Engels leren of Spaans leren van LOI Kidzz. Met superleuke lessen, een spannend verhaal, online oefeningen en games én een bordspel. LOI Kidzz heeft de leukste en meest complete taalcursussen voor kinderen!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>