Theo Thijssen-prijs voor Sjoerd Kuyper!

Goed nieuws! De prijs voor kinder- en jeugdliteratuur gaat terecht naar Sjoerd Kuyper. Hij schrijft ook voor volwassenen, maar is vooral bekend van zijn werk voor kinderen. Hij heeft meer dan veertig titels op zijn naam staan. Volgens de jury verzoent hij in zijn boeken leesbaarheid met diepgang.

Juryvoorzitter Karel Berkhout: “Hij heeft onvoorstelbaar veel geschreven. Boeken, filmscenario’s, musicals, liedjes en ga zo maar door. In al die gedaanten heeft hij een heel hoog niveau bereikt.” Volgens Berkhout zit Kuypers grootste kracht in het vangen van belangrijke levensvragen in simpele taal. “Hij gebruikt eenvoudige bewoordingen die toch een wonderlijke wereld vol poëzie scheppen.”

Prijzen en bekroningen genoeg!
Sjoerd Kuyper won al eerder prijzen voor zijn kinderboeken. Zijn boek ‘Robin en God’ kreeg een Gouden Griffel, een van de belangrijkste jeugdliteratuurprijzen. ‘Robin en Suze’, ‘Het eiland Klaasje’, ‘Robin is verliefd’ en ‘Sjaantje doet alsof’ kregen een Zilveren Griffel. Dan ontvingen zijn boeken nog bekroningen als Vlag en Wimpel en de Pluim van de maand. En in 2000 schreef hij het kinderboekenweekgeschenk: Eiber!

De Theo Thijssen-prijs
Het is een driejaarlijkse oeuvreprijs voor kinder- en jeugdliteratuur, die sinds 1988 wordt uitgereikt door de Stichting P.C. Hooft-prijs voor Letterkunde. Aan de prijs is een geldbedrag van € 60.000 verbonden, een oorkonde en een sculptuur van Hans Bayens: een bronzen replica van het beeld van Theo Thijssen dat aan de Amsterdamse Lindengracht staat.

Een kleine greep uit alle tweets.

Wat zegt Sjoerd Kuyper er zelf over?
Kuyper zegt ontzettend blij te zijn met de prijs. “Ik ben al veertig jaar kinderboekenschrijver. Zo’n prijs voor je hele oeuvre is dan het mooiste wat je kan krijgen.”Aan de prijs is dus een mooi geldbedrag verbonden, maar dat is volgens Kuyper niet het belangrijkste. “Het lijstje van winnaars begint met Annie M.G. Schmidt en Miep Diekmann. Het is geweldig om in zo’n eregalerij te worden opgenomen.” En dat is waar. In die lijst staan bijvoorbeeld ook Tonke Dragt, Joke van Leeuwen en Guus Kuijer (die inderdaad een paar weken geleden de Astrid Lindgren Memorial award won).

Bron: NOS nieuws en website P.C. Hooft-prijs

Lees ook:Klassieker: Robin en God – Sjoerd Kuyper
Lees ook:Lang leve Robin! – Sjoerd Kuyper
Lees ook:Sjoerd Kuyper Officier in de Orde van Oranje-Nassau
Lees ook:Martha Heesen wint Theo Thijssen-prijs 2015
Lees ook:Annie M.G. Schmidtlezing 2009

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>