Tentoonstelling Tove Jansson

In het stripmuseum in Brussel is tot en met 29 augustus een tentoonstelling te zien rond de Moeminreeks van Tove Jansson.

Vetederend
Wie zou de Moemintrollen niet herkennen? Moem is een klein, harig nijlpaard die de hoofdrol speelt in The Little Troll and the Great Flood, een herkenbaar geïllustreerd boek dat 65 jaar geleden het begin vormde van een hele reeks beeldverhalen. Ze zijn van de hand van de Finse cartooniste en artieste Tove Jansson (1914 – 2001). In de jaren veertig en vijftig schetste ze haar vertederende Moeminwereld, die later ook in stripvorm – in de Finse krant Ny Tid (1947-48) – en in de London Evening News (1954-1959) verschenen, en zo aan populariteit won.

Zeldzaam
Het stripmuseum van Brussel plaatst Jansson – een ‘rijke en extravagante persoonlijkheid’ – nog tot het einde van de zomer in de kijker tijdens een expo rond de Moeminverhalen. Bezoekers kunnen grasduinen in de populaire animatiecartoons, poppenfilms en de originele geïllustreerde romans en prentenboeken. Maar een stripmuseum zou geen stripmuseum zijn mocht er niet veel aandacht zijn voor de Moemin-strips. Die werden recent herdrukt en herontdekt als klassiekers.
De Tove Jansson Archieven uit Moeminvalley, in het Finse Tampere, leende een vijftigtal zeldzame, originele tekeningen uit die haar hele artistieke loopbaan schetsen, van haar eerste covers en cartoons in de jaren ‘30 voor het satirische tijdschrift Garm – waarin de prototypes van haar Moemintrollen vaak opduiken – tot haar illustraties voor Alice in Wonderland, De Hobbit en andere beroemde boeken.
Nog tot 29 augustus, Stripmuseum, Zandstraat 20, 1000 Brussel.

[Bron: Leesplein]

Lees ook:Klassieker: Laat in november – Tove Jansson
Lees ook:Bewerkte klassiekers zijn waardevol
Lees ook:Beste Boekomslag voor Nachtegaal
Lees ook:Prinses Laurentien schrijft milieuboek
Lees ook:Gottmer viert feest! Pottver! alweer 75 jaar

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>