Sammie en opa – Enne Koens

Enne Koens heeft zelf vast ook zo’n te gekke ‘gekke’ opa gehad. Een ontroerend een steengoed verhaal over veel mooie en belangrijke dingen als fantasie. Dan heb je mij wel hoor.

Boekbeschrijving
Sammie is negen jaar en een meter vierendertig lang. Hij heeft rood haar en grijze ogen. Hij heeft een moeder en waarschijnlijk ook een vader, alleen weet Sammie niet wie hij is of hoe hij heet. Zijn moeder wil daar niets over vertellen.
Omdat zijn moeder een drukke baan heeft, woont Sammie vier dagen in de week bij zijn opa. Sammie vindt het er geweldig, want zijn opa vertelt de spannendste verhalen en ze verzinnen samen de grootste avonturen. Ze doen alsof ze toeristen zijn en spreken een zelfbedachte taal, ze nodigen een zwerver uit en koken een koningsmaal voor hem en ze bouwen een vliegtuig om mee naar Parijs te vliegen en Sammies vader te zoeken. Maar dan wordt opa ziek. Heel ziek. Sammie is ontroostbaar. Zullen hij en zijn opa nog naar Parijs kunnen vliegen en Sammies vader vinden?

Ontroerend en geestig
Enne Koens schreef een ontroerend en geestig verhaal over Sammie en zijn fantasievolle opa. De hoofdstukken bestaan uit afgeronde avonturen. In trefzekere en virtuoze zinnen weet Enne Koens de bijzondere band tussen een kleinzoon en zijn grootvader te vangen.

Het raakt enorm
Tijdens het lezen kreeg ik er allerlei gevoelens bij. Dat vind ik zo knap altijd. De fantastische verhalen van opa, die namen me mee. De zee op, op liefdespad, de weg op. Duidelijk mag zijn dat opa begrijpt dat fantasie in je leven heel erg belangrijk is. Sam wil juist wel weten of het echt is of niet. Het is meteen een beetje verdrietig. Sam gaat van opa naar zijn moeder en daar is dan soms Moosa, de nieuwe vriend van mam. Sammie vindt het maar niks, als hij bij zijn moeder is, wil hij haar voor zichzelf alleen. En dan wordt opa ook nog ziek, terwijl die zo belangrijk voor Sammie is.

Zeer geslaagd, als ik het zo mag zeggen. En dat zijn anderen ook wel met me eens. Het is een voorleesboek vanaf zeven jaar, en vanaf een jaar of acht, negen, kunnen ze  het zelf lezen.

Titel: Sammie en opa
Auteur: Enne Koens
Illustraties: Kees de Boer
Uitgeverij: Moon
ISBN: 9789049926465
Vanaf zeven jaar voorlezen, vanaf acht of negen zelf lezen

 

Lees ook:Hotel Bonbien – Enne Koens
Lees ook:Ik ben Vincent en ik ben niet bang – Enne Koens
Lees ook:Tijgerlezen: Sammie de fantastische – Abby Hanlon
Lees ook:Wolfje – Claudia Jong
Lees ook:Sammie en Nele bij Van Gogh – Nelleke de Boorder

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>